Omwonenden van Richards huis in de Wartelstraat kunnen eindelijk opgelucht ademhalen. Na een week vol overlast van stank en vliegen hebben schoonmakers in gele pakken en met zuurstofmaskers woensdag een begin gemaakt met het uitruimen en schoonmaken van de woning. "Ik zal blij zijn als dit ook achter de rug is", zegt een buurvrouw.

De als een kluizenaar levende Richard (53) lag al een maand dood in zijn keuken toen zijn lichaam vorige week woensdag door de politie werd gevonden. Dit gebeurde nadat de buren argwaan kregen omdat ze een vieze geur roken en ze hordes vliegen zagen achter het keukenraam.

Buren sloegen alarm en woensdag was dan eindelijk de schoonmaak van de woning. "Ik ben er naar van", vertelt buurvrouw Linda een beetje geëmotioneerd tegen mediapartner NH Nieuws. "Ik kon de hele week nergens anders aan denken." Samen met enkele andere buren ging ze woensdag naar de sobere begrafenis van Richard die door de gemeente was geregeld.

De overleden bewoner had weinig contact met zijn buren. Toch woonde hij er al ruim veertig jaar: vanaf zijn dertiende, samen met zijn ouders en broer, waren ze de eerste bewoners van de woning. "Die zijn allemaal al overleden", weten de buren. "Richard was altijd al op zichzelf en leefde de laatste jaren als een kluizenaar."

De schoonmakers waren woensdag niet lang binnen. Ze hebben de ramen op een kier gezet zodat de vliegen weg gaan. En brengen wat persoonlijke bezittingen naar buiten terwijl de buren van Richard op weg gaan naar zijn begrafenis.

"We hielden hem heus wel in de gaten", is het enige dat de naaste buurvrouw Nienke er nog over kwijt wil. "Maar hij deed lang niet altijd open als we aanbelden. Het is gewoon ontzettend triest dat dit heeft kunnen gebeuren."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl