Een pro-pietenactiegroep wil op 13 november demonstreren tijdens de Zwarte Piet-vrije Sinterklaasintocht in Alkmaar. Hierbij is anti-islambeweging Pegida gevraagd aan te sluiten. "Ik heb nog niet een keiharde toezegging dat zij komen", aldus Thomas van Elst, woordvoerder van de actiegroep. "Maar ik heb al jaren goed contact met Edwin [Wagensveld, voorman van Pegida, red.] en hij is er zeker voor te porren."

Van Elst, eerder actief bij 'Alkmaar Handhaaft Zwarte Piet', heeft een aanvraag ingediend bij de gemeente. De demonstratie moet plaatsvinden bij de Grote Kerk, waar twee jaar geleden nog door Kick Out Zwarte Piet werd gedemonstreerd tégen Zwarte Piet. Als het aan Van Elst ligt, komen er bij de demonstratie ook Zwarte Pieten te staan. "Ik verwacht dat dat niet wordt goedgekeurd. Maar stel dat het wel kan, dan kunnen ouders met kinderen die Zwarte Piet leuker vinden gewoon gezellig bij ons komen staan."

"Ik hoop dat de demonstratie in de kiem gesmoord kan worden", vertelt Lida Mathot, voorzitter van het Sinterklaascomité Alkmaar. Dit jaar is er volgens Mathot juist voor een Zwarte Piet-loze intocht gekozen, zodat er een 'vrolijk en leuk kinderfeest' kan worden neergezet. "En nu is er weer wat te zeuren. Ik word daar een beetje moe van en hoop dat al die volwassen mensen nou eens blij zijn dat we een kinderfeestje organiseren." Mathot gaat er van uit dat de intocht - ook bij demonstraties met of zonder Pegida - veilig en rustig zal verlopen. "Uiteraard praten wij ook met de politie, we kunnen daar heel goed adviezen van aannemen. Het vervelende is alleen: een paar jaar geleden hoefde ik nooit met de politie om tafel en nu heb ik meer gesprekken over veiligheid dan over de intocht zelf. Dat is erg jammer."

Actievoerder Van Elst is 'op zich niet tegen het veranderen van het Sinterklaasfeest', maar de manier waarop het gebeurt staat hem tegen. "Racisme in Nederland is iets dat altijd moet worden aangepakt. Dat mensen zich gediscrimineerd voelen snap ik. Dat dat betekent dat er bepaalde veranderingen plaatsvinden bij onderwerpen als Zwarte Piet snap ik ook nog. Het gaat mij puur om de manier waarop die verandering de afgelopen jaren is afgedwongen."

Het liefst trekt Van Elst de demonstratie breder, vertelt hij. "We willen het liefst niet alleen demonstreren voor het behoud van Zwarte Piet, maar ook tegen bijvoorbeeld het coronabeleid." Of de intocht een geschikt podium is voor zo'n brede demonstratie, is iets 'waar de gemeente over moet beslissen'. Maar ook Van Elst denkt daar nog over na. "Ik denk wel dat de verschillende thema's bij elkaar passen, maar dat is iets wat we nog met verschillende mensen bespreken."

Als er na de demonstratie alsnog voor een roetveegpiet wordt gekozen, legt Van Elst zich daarbij neer: "Maar dan hebben we er in ieder geval alles aan gedaan, wat binnen onze macht ligt."
Pin It