Op 3 september staat Vincent van der Valk in TAQA Theater De Vest met de beruchte monoloog van Rainald Goetz: Koliek. Koliek is een heel bijzondere tekst die ALLES tot onderwerp heeft. Wat is bestaan? Wat zijn woorden? Wat is de wereld? Hoe kunnen we in het nu leven als we tegelijkertijd het leven proberen te doorgronden. Koliek is in de handen van regisseur Thibaud Delpeut een muzikale en visuele zoom-in op de elementaire deeltjes van wat het betekent om te ‘zijn’. Het is als een intense trip naar de grens van een zwart gat, voorbij tijd en ruimte. Een bijzondere reis waarbij ondergaan zeker zo belangrijk is als begrijpen. Acteur Vincent van der Valk belichaamt en verklankt met Koliek een tekst die een speler gegarandeerd tot het uiterste drijft. Hij geeft, zoals Goetz dat noemt, ‘zijn adem’ aan een tekst die zich afvraagt of twijfel uiteindelijk de enig mogelijke waarheid is. Regisseur Thibaud Delpeut voert de elektronische compositie live uit.

Koliek (1986) gaat over een man die het bestaan overdenkt met de urgentie van iemand die verkeert op de grens van leven en dood. Met zijn grammatica tartende, ingedikte zinnen is het een zinsbegoochelende, poëtische samenvatting van een mensenleven lang denken en dansen, voelen en vrijen, filosoferen en ervaren. De muziek die Thibaud Delpeut componeert én (voor het eerst) live uitvoert, verbindt alles aan elkaar. Hij creëert in dialoog met de tekst een innovatief auditief universum dat denken en binnenwereld van het personage verbindt met de ruimte en het publiek.

Koliek is het derde deel van de Oorlog-trilogie van Rainald Goetz uit 1986. In alle drie de delen van deze trilogie staat het begrip geweld centraal. In deel 1, Heilige Oorlog, buigt Goetz zich over geweld als historisch gegeven, in Veldslagen over geweld binnen familiestructuren en in Koliek, tot slot, gaat het over het (zelf-)destructieve geweld van taal en van het menselijke denken. Koliek is te lezen als de partituur van een vleselijk-geestelijke ondergang met een geheel eigen grammatica en semantiek. Het biedt de toeschouwer een man, een ruimte, drank en woorden. Goetz ontving talloze literaire prijzen, in Nederland kreeg zijn werk bekendheid bij De Trust van Theu Boermans.

Toegangskaarten a 20 euro zijn verkrijgbaar bij TAQA Theater De Vest.
Pin It
Bekeken: 1594x
https://ee.itk.ac.id/data/