00:00
55
00:00


Vanaf april volgend jaar kan er waterstof worden getankt in Alkmaar. Het eerste tankstation dat ervoor geschikt wordt gemaakt, is het NXT tankstation aan de Diamantweg op bedrijventerrein Boekelermeer. De eigenaar van het tankstation, GP Groot Brandstoffen, tekende vrijdag een samenwerkingsovereenkomst met de Gemeente Alkmaar, Stadswerk072 en de inzameltak van GP Groot. Deze drie partijen schaffen een voertuig aan dat op waterstof rijdt. Met het tankstation en de eerste vrachtwagens op waterstof moet Alkmaar een proeftuin worden voor deze techniek.

Rijden op waterstof heeft als groot voordeel dat het voertuig geen luchtvervuilende emissies of broeikasgassen uitstoot. Ook komt het verder dan andere technieken. Het tanken is in slechts enkele minuten gedaan. In binnensteden komen steeds meer beperkingen voor voertuigen die nog broeikasgassen uitstoten. Daar liggen kansen voor de waterstoftechniek. Directeur Pieter Talsma van GP Groot Brandstoffen: "We zijn blij dat Stadswerk072 en onze collega’s van GP Groot inzameling met ons meedoen, want aanbod zonder vraag is economisch niet verantwoord. Om de vraag op termijn uit te breiden, zijn we in gesprek met enkele regionale autodealers die waterstofauto’s aanbieden. Zij zijn gebaat bij een waterstofverkooppunt in de regio."

Het tankstation in Alkmaar wordt het eerste tankstation met waterstof in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. De invoering van een nieuwe brandstof kent het probleem dat bedrijven er niet voor kiezen als het bijna nergens kan worden getankt. Tankstations bieden het normaal gesproken niet aan zolang er geen vraag naar is. Overheden kunnen helpen om deze impasse te doorbreken, door als eerste auto's op waterstof aan te schaffen. Een vrachtauto op waterstof is ongeveer 350.000 euro duurder, dat zich nog lastig laat terugverdienen. Het is daarom de vraag of er veel transportbedrijven zullen kiezen voor een vrachtauto op waterstof. GP Groot Brandstoffen wil in ieder geval ervaring opdoen met deze nieuwe duurzame techniek.

Namens de gemeente Alkmaar ondertekenden wethouders Elly Konijn-Vermaas (Energie) en Robert te Beest (Uitvoering Stadswerk072) de samenwerkingsovereenkomst. Konijn is vooral te spreken dat er zoveel innovatieve ontwikkelingen rond energie plaatsvinden op het bedrijventerrein: "De Boekelermeer ontpopt zich tot Energy Innovation Park waarmee we als gemeente bedrijven faciliteren die zorgen voor innovatie in traditionele, groene en nieuwe energie. Het aanbieden van waterstof past dus perfect op deze locatie en bij de ambitie van onze gemeente."

Wethouder Te Beest ziet de aanschaf van een waterstoftruck door Stadswerk072 als 'een mooie eerste stap naar een nog schonere gemeente': "Bovendien is het mooi dat Alkmaar pionier is en als eerste gemeente boven het Noordzeekanaal de beschikking heeft over waterstof als brandstof."


SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl