De KNRM Egmond aan Zee hield maandagavond een spectaculaire oefening voor de kust. Met een helikopter werden mensen van een reddingsboot aan boord gehesen om daarna in ondiep water weer te laten zakken. Vanaf het strand was er veel bekijks van mensen die kwamen kijken en nietsvermoedende strandgangers. Een Duitse toerist: "We komen sinds meer dan 30 jaar naar Egmond, maar dit was vanavond een belevenis, fantastisch!"

Voorafgaand gaf Henk Biesboer van KNRM Egmond aan Zee uitleg: "Tijdens de oefening zullen een aantal mensen van onze boten opgehesen worden en in de helikopter plaatsnemen, en dan vervolgens na korte tijd worden ze weer neergelaten. Zoals het ook natuurlijk bij een echte redding gebeurt, dan worden ook mensen vanaf een schip omhoog gehaald. En dat noemen ze in vaktermen het 'hoisten' van mensen".

Op het strand stonden toeschouwers die speciaal naar het strand waren gekomen voor de oefening, een aantal met grote telelenzen. Maar er waren ook strandgangers die onverwachts getrakteerd werden op spektakel. Een vader ging met zijn twee kinderen nietsvermoedend naar de zee: "De dames wilden toch graag gaan zwemmen, hè meiden? (JAAAAA!) En toen kwamen we hier aangelopen en we zagen behoorlijk wat drukte, en toen bleek het om een oefening te gaan. Ja, was heel gaaf."
Bekeken: 2299x