Jaarlijks wordt op 1 juli in Nederland de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Ondanks het nationale karakter van 'Keti Koti' (ketenen gebroken) is het geen officiële nationale feestdag zoals Bevrijdingsdag. In navolging van Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht roept het college van Alkmaar de Tweede Kamer op om hier verandering in te brengen.

Wethouder Verbruggen: "Als Nederlandse samenleving moeten wij bewuster en gebalanceerder met ons verleden omgaan. Het kan niet alleen gaan over positieve hoogtepunten. De pracht en praal van de Gouden Eeuw kennen we allemaal, maar we moeten onze ogen niet sluiten voor de inktzwarte bladzijden van het slavernijverleden die daar ook aankleven. Om de balans te verbeteren zou het onze maatschappij goed doen om 1 juli tot een nationale feest- en herdenkdag te maken.’’

Gemeente Alkmaar wil benadrukken dat vastlegging van 1 juli als nationale feestdag niet betekent dat alle werknemers daarmee een extra vrije dag krijgen. Daar gaan cao's en werkgevers over. (foto: NiNsee)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl