Het is allerminst zeker of er in 2021 weer een Kaeskoppenstad wordt opgebouwd in de Alkmaarse binnenstad. Het evenement staat nu gepland voor het weekend van 18 en 19 september, maar de editie van 2021 kan niet uit de kosten komen als de huidige coronabeperkingen medio september nog steeds geldig zouden zijn. De organisatie hoopt erop dat het kabinet aanstaande vrijdag verdere versoepelingen kan aankondigen. Als dat niet gebeurt, wordt Kaeskoppenstad 2021 net als vorig jaar in ieder geval afgeblazen. Maar zelfs met versoepelingen van de coronaregels is doorgang van Kaeskoppenstad nog geen uitgemaakte zaak.

"Het hangt inderdaad aan een zijden draadje", zegt voorzitter Klaas Kirpensteijn van Stichting Kaeskoppenstad. "Maar of het blijft hangen of dat het knapt, dat wordt de komende dagen duidelijk." Met leveranciers van entertainment en catering is afgesproken dat er tot 13 augustus kosteloos kan worden geannuleerd. Daarna zijn er kosten verbonden aan annulering en zal er voldoende zekerheid moeten zijn dat het in het derde weekend echt kan doorgaan.

Eerdere edities van Kaeskoppenstad trokken tienduizenden bezoekers. Bij de organisatie zijn honderden vrijwilligers en figuranten betrokken, die weken van tevoren met de voorbereidingen beginnen. Het demissionaire kabinet kondigde onlangs aan dat alle meerdaagse evenementen tot 1 september worden afgelast vanwege het coronavirus. De huidige coronaregels leggen bovendien beperkingen op aan het aantal bezoekers voor eendaagse evenementen. Dat mogen er maximaal 750 zijn. Voor Kaeskoppenstad is dat lang niet voldoende om uit de kosten te komen. Ook het vinden van voldoende figuranten baart de organisatie inmiddels wel wat zorgen: "De aanmelding van figuranten loopt minder hard dan eerdere jaren. Je merkt toch dat veel figuranten wat terughoudender zijn, waarschijnlijk door de rondwarende Delta-variant van het coronavirus die erg besmettelijk is. Ook is de beschikbaarheid van mensen medio september misschien minder dan begin juni."

Begin juli kondigde de organisatie nog aan dat er in september een 13e editie zou komen van Kaeskoppenstad, in plaats van het eerste weekend van juni. De aanvraag voor een evenementenvergunning voor een uitgeklede versie werd toen meteen ingediend. De gemeente Alkmaar heeft de vergunning echter nog niet verstrekt.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl