Het Gerechtshof Amsterdam heeft vrijdag in hoger beroep het rijverbod gehalveerd van een bestuurder van een Porsche, die in mei 2019 een ernstig ongeluk veroorzaakte. Daarbij raakten twee passagiers gewond. De 33-jarige man uit Alkmaar krijgt in hoger beroep vrijwel dezelfde straf van het Gerechtshof als de rechtbank Noord-Holland eerder oplegde: 160 uur taakstraf en een rijverbod van één jaar. In tegenstelling tot de rechtbank vindt het Gerechtshof dat de helft daarvan voorwaardelijk kan worden opgelegd.

Op 3 mei 2019 crashte de man met een geleende Porsche met hoge snelheid op de Bergerweg in Bergen. Hij kwam van een feestje, waar hij een vader en zoon had ontmoet. Die nodigde hij uit voor een ritje. Na de rotonde bij de Nesdijk gaf hij gas, raakte op het vochtige wegdek van de Bergerweg in de slip, schoot met hoge snelheid van de weg, ramde enkele lantaarnpalen en kwam ten slotte met de rechter voorkant van de auto tot stilstand tegen een boom. De bijrijder moest door de brandweer uit de auto worden bevrijd. Hij liep door de enorme klap zwaar lichamelijk letsel aan zijn hand op. Hij verloor zijn baan door het letsel. Zijn zoon, die op de achterbank zat, liep schaafwonden op. De bestuurder kwam met de schrik vrij, maar verloor na het ongeval ook zijn baan en zijn sociale leven.

Uit het politieonderzoek bleek dat de Porsche sneller dan 100 kilometer per uur heeft gereden. Er was geen alcohol of drugs in het spel. Na de veroordeling door de rechtbank tekende de Alkmaarder vorig jaar hoger beroep aan. Hij vond de opgelegde rijontzegging van een jaar veel te hoog. Zijn rijbewijs heeft hij nodig voor zijn werk. Ook het Openbaar Ministerie vond dat de rechtbank de man veel te zwaar had gestraft gezien de de persoonlijke omstandigheden van de Alkmaarder.

Dat zijn de raadsheren van het Gerechtshof niet eens met het Openbaar Ministerie. Die vonden de eis van de advocaat-generaal te laag en geen recht doen aan de ernst van de feiten. Het Gerechtshof volgt grotendeels de veroordeling door de rechtbank. In haar arrest spreekt zij de hoop uit dat deze straf de Alkmaarder zal stimuleren op het rechte pad te blijven.
Pin It
Bekeken: 1757x
https://ee.itk.ac.id/data/