Een ontlading was het. Zaterdag vond het eerste echte festivalfeestje sinds een hele tijd plaats. In de Meent mochten de 1500 bezoekers die aantoonbaar niet besmet waren met COVID-19 uit hun dak. Tenminste, zolang ze zich aan de regels zouden houden. En dat laatste ging mis met voor de organisatie flinke gevolgen.

Bij de toegang werd streng getest. Door de zaterdag heen zijn zo'n 50 mensen weggestuurd omdat ze geen test of bewijs konden laten zien, zo laat organisator Jeoffrey de Vries aan Alkmaar Centraal weten. "We namen geen enkel risico en hadden het goed in de hand." Eenmaal binnen waren er voorgeschreven zit- en staanplaatsen. Hat maximum van 1500 mensen lag zelfs onder de vergunningvoorwaarden maar werd gehanteerd om afstand te kunnen houden.

Maar na de nodige alcoholische versnaperingen werd de sfeer losser en moest regelmatig worden omgeroepen dat er meer afstand moest worden gehouden. Op de banken zitten mensen schouder aan schouder en het verkeer naar de bar en weer terug naar de banken of de tafels is uiteindelijk niet meer goed in de hand te houden. Er ontstaan steeds meer groepen en dat  wordt het festival fataal. De gemeente besluit dat er niet voldoende afstand wordt gehouden en trekt de vergunning voor zondag in.

Vorig jaar was de Finally Fiësta organisatie de enige die een 'coronaproof' festival mocht organiseren en dat verliep destijds naar volle tevredenheid van bezoekers, organisatie en gemeente. Waarom ging het dan deze keer toch mis? Volgens De Vries zijn de regels zoals die zaterdag golden bijna niet te verkopen en menselijk-sociaal bijna onmogelijk. Vooral de zitplaatsen hebben volgens hem geleid tot veel problemen.

Hij verwijt overigens niemand iets. De gemeente niet, de bezoekers niet. Een kater houden hij en zijn partner er wel aan over: "We gaan waarschijnlijk voor een flink bedrag het schip in. Door de extra kosten van bijvoorbeeld de banken en sta-tafels gecombineerd met het maximaal aantal bezoekers hadden we echt twee dagen nodig. Ik moet het nu eerst even laten zakken voor we gaan kijken wat de schade is." Alleen voor de bezoekers is Finally Fiësta waarschijnlijk wel een echt feestje geweest. De sfeer was zeer goed en, begrijpelijkerwijs, uitgelaten. (foto's: Marco Schilpp)
Pin It
Bekeken: 2854x
https://ee.itk.ac.id/data/