Ziekenhuispatiënten kunnen veel baat hebben bij een maatje dat hen ondersteunt, vertelt Irene Min van zorgstichting Marian Kaij. Daarom is de stichting samen met de Noordwest Ziekenhuisgroep twee buddyprojecten voor oncologie- en orthopediepatiënten gestart. "Als je weinig familie hebt, sta je er soms ineens alleen voor". Er wordt gezocht naar meer mensen die vrijwillig buddy willen worden.

In de binnentuin van het Alkmaarse ziekenhuis werd woensdag als officieel startsein een bord onthuld. De naam Marian Kaij is van de vrijwilligersbegeleider die Irene inspireerde.  De voorbereidingen begonnen alweer twee jaar terug. "Bij de stichting vingen we signalen van patiënten die een maatje nodig hebben in hun ziekteproces. Samen met het ziekenhuis hebben we toen een werkgroep opgericht. Zo is het verder gegroeid", vertelt Irene tegen mediapartner NH Nieuws.

Patiënten die zich inmiddels hebben aangemeld, hebben vaak geen goed sociaal vangnet. En dan moeten ze - vaak na een moeilijke diagnose - ook nog eens zelf van alles regelen, zoals ziekenhuisbezoeken en andere belangrijke afspraken. "Dat geeft natuurlijk heel veel onrust", aldus Irene. "Bovendien voel je je eenzaam als je in je eentje bent. Dan is het mooi als een buddy wat rust kan bieden."

Een buddy kan bijvoorbeeld ook helpen met het bijhouden van afspraken. "Patiënten moeten in het begin vaak heel veel heen en weer naar het ziekenhuis en raken daardoor misschien het overzicht kwijt. Het is fijn als een buddy daarin kan ondersteunen."

Maar buddies zijn er ook om er gewoon even voor patiënten te zijn. Samen koffie drinken, een spelletje spelen...

Buddies zijn flexibel, empathisch en kunnen goed luisteren. "Er voor iemand zijn, zonder zelf het verhaal over te nemen, is heel belangrijk." Ook een rijbewijs is nodig. "Als buddy kun je vaak helpen door de patiënt van en naar ziekenhuisafspraken te brengen, dus aan een rijbewijs ontkom je niet."

Buddies in spe krijgen vooraf instructies van medisch deskundigen. Irene: "Het wordt niet een heel intensieve cursus, maar ze krijgen wel scholing over verschillende ziektebeelden en kenmerken die daarbij horen. Ook leren ze wat het beloop kan zijn van een ziektebeeld. Ze gaan niet onbeslagen ten ijs."

Het initiatief is pas net gelanceerd, maar stichting Marian Kaij heeft grote plannen voor in de toekomst. "We beginnen klein en willen eerst een solide basis opbouwen. Als deze pilot positief uitpakt, breiden we graag uit naar andere specialismen of instellingen. Dat is onze doelstelling."

Op stichtingmariankaij.nl is meer informatie te vinden. (foto: stichting Marian Kaaij)
Pin It
Bekeken: 2418x
https://ee.itk.ac.id/data/