In de reeks Zomeravondconcerten in de Grote Kerk van Alkmaar, zal stadsorganist Pieter van Dijk woensdag 11 augustus een bijzondere editie verzorgen. Centraal staat Bach's 'Die Kunst der Fuge', dat het Hagerbeer/Schnitger orgel uit 1645 wereldfaam bezorgde.

In 1956 verscheen een langspeelplaat met Die Kunst der Fuge, gespeeld door de blinde organist Helmuth Walcha op het Hagerbeer/Schnitger orgel. Walcha was een van de eerste organisten van zijn generatie, die inzag dat de Bach's muziek het beste tot zijn recht komt op goed bewaarde historische orgels. Die Kunst der Fuge wordt heden ten dage beschouwd als een encyclopedie van de fugakunst. De veertien fuga’s en vier canons in het stuk zijn op eenzelfde thema gebaseerd, maar drukken een vele menselijke emoties uit. De kleurenpracht van het Alkmaarse historische orgel is daarbij een grote inspiratiebron.

Zomeravondconcerten duren van 20:15 tot 22:15 uur en kosten 8,50 euro per persoon. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk krijgen aan de deur een euro korting. Drie concerten gaan voor de prijs van drie.

Deze zomer zijn er ook weer gratis Kaasmarktconcerten. Elke vrijdag spelen nationale en internationale organisten om 12:00 uur en 13:00 uur een half uur lang zowel op het Hagerbeer/Schnitger-orgel als het kleinere Jan van Covelens orgel uit 1511. Vrijdag 13 augustus speelt stadsorganist Pieter van Dijk. Meer op grotekerkalkmaar.nl.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl