00:00
55
00:00


Het begon een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog met een prijsvraag van het Alkmaarse VVV: de rondvaart door de grachten. Doel was om de stad meer op de kaart te zetten, maar het idee van meneer Van den Heerik won niet, want men geloofde niet dat je met een boot onder de lage bruggen door kon. "Hij dacht 'wat nou het kan niet, het kan wel', dus die heeft het toen evengoed opgezet en met zijn eigen tuindersvlet is hij gaan varen", vertelt Nicolet van Heugten, mede-eigenaar van Grachtenrondvaart Alkmaar.

Alkmaar kent een rijke historie, goed voor mooie verhalen en die van de grachtenrondvaart is daar blijkbaar een van. Inmiddels is het een derde generatie familiebedrijf. "Van den Eerik heeft het tien jaar gedaan, en die heeft het doorverkocht aan een andere meneer, die heeft het negen jaar gedaan. En zo is het in handen gekomen van mijn opa", vertelt Nicolet, geboren Woltheus. Die naam kennen Alkmaarders wel. De broers Woltheus runden de rederij en de rondvaarten samen, maar splitsten in 1989 af. Tegenwoordig staan Nicolet en haar man Frans letterlijk en figuurlijk aan het roer.

"Ik noem het altijd een beetje de beknopte samenvatting van Alkmaar", zegt Frans over de rondvaart. Ze hebben een bundel met verhalen over de stad en dat wordt nog altijd dikker. "Elk jaar leer je weer meer dingen van mensen die in de boot zitten, die verhalen van vroeger...". Nicolet ging vorige maand mee met een stadswandeling. "De stadsgids heeft juist de dingen gedaan die niet langs de gracht zaten, en daar heb ik evengoed nog heel veel dingen van geleerd, dus dat was heel erg leuk."

Ook Nicolet en Frans kenden zware tijden door coronaregels en nog altijd mogen ze maar 40 procent van het normale aantal gasten aan boord nemen. "Het zijn nog steeds vooral Duitsers maar je merkt wel dat er meer Nederlanders in eigen land op pad gaan. Even een momentje hoor, ik ben aan het varen, 'Aan de linkerkant is het Hofje van Splinter te zien....". Maar ze mogen in ieder geval weer, en met een lekker zonnetje erbij is het prima te doen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl