De benauwde vissen in het water in en rondom Alkmaar zijn nog niet helemaal uit de gevarenzone. Na het noodweer van twee weken geleden was het zuurstofgehalte in de sloten erg laag en hapten vissen letterlijk naar adem aan het oppervlak. Dat is op de meeste plekken niet meer nodig. "Buiten Alkmaar is het zuurstof weer op peil, maar ín de stad nog niet. Maar van een massale vissterfte, waar rekening mee werd gehouden, is gelukkig geen sprake", zegt Marko Cortel van het waterschap tegen mediapartner NH Nieuws.

Het extreme noodweer van vrijdag 18 juni zorgde voor troebele en zuurstofarme sloten. "De gemalen hebben op volle kracht gedraaid. Dat zorgt voor verstoring van de bodem. Daarnaast is er veel vuil en grond van de straten en akkers en uit de riooloverstorten in het water terecht gekomen", vertelde Hoogheemraad Klazien Hartog eerder al. Dan is de keuze: doorspoelen of juist tot rust laten komen. Omdat doorspoelen ook weer voor verstoring kan zorgen, werd optie twee gekozen.

Maar het herstel gaat trager dan gewenst in Alkmaar. "Het herstel in de sloten en grachten gaat langzamer dan verwacht", zegt woordvoerder Marko Cortel. "Uit onze dagelijkse metingen blijkt dat het gehalte in de stad nog onder het minimum van 4 microgram zuurstof per liter zit. Maar het beeld is ook wisselend, diffuus. Op sommige plekken is het goed, op andere zitten we er nog onder."

"Gelukkig zijn vissen slimme beestjes. Zodra ze merken dat het zuurstofgehalte niet goed is voor hen, zoeken ze plekken waar het beter is", vervolgt Cortel Echter, niet elke vis redt dat."

Voorlopig laat het waterschap het aan de natuur en wordt de situatie goed in de gaten gehouden. "Mochten er weer grote groepen naar lucht happende vissen zijn dan kunnen we alsnog besluiten om de vissen te vangen en naar zuurstofrijke plekken over te brengen."
Pin It
Bekeken: 1677x
https://ee.itk.ac.id/data/