De festiviteiten voor de Nederlandse Veteranendag op de laatste zaterdag van juni waren ook dit jaar flink afgeschaald vanwege de coronapandemie. In plaats van veel festiviteiten in Den Haag lag de nadruk dit jaar op de veteranen uit de eigen gemeente. In Heiloo en Bergen werd Veteranendag opgeluisterd met de officiële opening van witte-anjer-perkjes als gedenkplaatsen voor vrijheid.

Dat gebeurde zaterdag in het bijzijn van Commissaris van de Koning Arthur van Dijk, kinderburgemeester Thomas Meereboer en het Veteranencomité van de BUCH. In Bergen was het waarschijnlijk de laatste activiteit die waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel en Van Dijk samen deden, want volgende week is de voordracht van de nieuwe burgemeester van de gemeente Bergen.

Het landelijke Veteranencomité had eerder opgeroepen in dorpen en steden witte-anjer-perkjes aan te leggen. In Bergen vond de gemeente een plek in het Oranjeplantsoen voor het perk met witte anjers en een bankje. Het perkje met anjers en het bankje gaat voortaan door het leven als het Bergense Veteranenplantsoen. Aangezien de anjer een van de moeilijkste perkplanten is die zich niets laat vertellen, hielden de bloeiende bloemen zich op de Nederlandse Veteranendag nog schuil in de knop.

Het bankje stond er wel meteen fier bij. De plek is bedoeld om rustig na te denken over de waarde van vrijheid en degenen te gedenken die daarvoor hun leven hebben gegeven. “Het doel is om de Bergenaren eraan te herinneren dat er veteranen zijn die met risico voor hun eigen leven zich hebben ingezet voor vrede. En dat er een plek is waar de veteranen met elkaar in gesprek kunnen gaan over hun missies", zegt Hans Walrave van het Veteranen Comité de BUCH (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo).

Burgemeester Peter Rehwinkel van de gemeente Bergen was ook tevreden met de plek die voor het Veteranenplantsoen was gevonden in de gemeente Bergen: “Na Amsterdam, Castricum en Uitgeest is er nu ook bij ons een gedenkplaats voor veteranen. We kunnen hier respect en waardering voor veteranen tonen. Ook is het een plek voor bezinning, want vrijheid is niet vanzelfsprekend."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl