De gevolgen van de zware regenval van afgelopen weekend rond Alkmaar en Bergen ijlen nog na. Het zorgt ervoor dat veel vissen in het gebied nu naar adem happen en mogelijk doodgaan. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier erkent na meldingen en klachten dat het er “pijnlijk en vervelend” uitziet, maar zegt er niks aan te kunnen doen.

De situatie kan nog dagen en in het slechtste geval weken duren. De enorme neerslag van vorige week vrijdag zou zich volgens het hoogheemraadschap eens in de duizend jaar kunnen voordoen. Het schap is al een week bezig om overtollig water weg te pompen rondom Alkmaar, Bergen en Egmond. Door het pompen en wegmalen wordt de bodem losgewoeld. Dat gaat ten kosten van het zuurstofgehalte in het water. Dat zorgt ervoor dat de vissen naar lucht moeten happen.

Voordat het water via het Noordhollandsch Kanaal afgevoerd kan worden naar zee moet het door de smallere sloten en grachten van Alkmaar. In de stad is het water vervuild door rioolwater uit de riooloverstorten met veel bacteriën. Vissen zullen sterven als het zuurstofgehalte in het water verder daalt. In dat geval zorgt het schap er samen met Sportvisserij MidWest Nederland voor dat de dode vissen worden opgeruimd.
Pin It
Bekeken: 2208x
https://ee.itk.ac.id/data/