Voorkomen dat jongeren belanden in de wereld van de ondermijnende drugscriminaliteit. Dat is de inzet van de provinciale Stuurgroep Aanpak Ondermijning. Burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard is ambassadeur en portefeuillehouder Criminele Aanwas binnen deze stuurgroep. Hij nam donderdag in JC Kompleks het onderzoeksrapport ‘Dealen met Drugs’ in ontvangst.

Verder opende Blase de speciaal voor de campagne ontwikkelde escape game ‘Foute Centen’, die meteen door enthousiaste jongeren werd gespeeld. In ‘Foute Centen’ krijgen spelers te maken met klussen die snel geld kunnen opleveren, maar daarna ook veel ellende. Criminele bendes gebruiken bijvoorbeeld graag bankrekeningen van buitenstaanders ('geldezels')om geld door te sluizen en wit te wassen. Wie zich laat verleiden is ook strafbaar.

In het kader van Criminele Aanwas is onderzoek gedaan naar jongeren van 8 tot 23 jaar oud en drugscriminaliteit binnen Noord-Holland. Doel was een regionaal beeld te krijgen van de omvang en de wijze waarop jongeren in de drugscriminaliteit belanden, en om hoe hiertegen op te treden.

In Noord-Holland zijn in vier jaar tijd 1.046 jongeren aangehouden voor
1.342 drugsdelicten, vooral meerderjarige jongens. Minderjarigen houden zich hoofdzakelijk met softdrugs bezig, meerderjarigen meer met harddrugs. Maar echt zicht op de omvang van de problematiek is er volgens het rapport niet: “ze zijn te groot voor de wijkagent, en te klein voor de recherche”. Bovendien wordt er niet snel geklikt.

Drugscriminaliteit onder jongeren ontstaat door een combinatie van de maatschappelijke context, aanwezigheid van risicofactoren en motieven. Professionals zien veel jongeren op eigen initiatief toetreden. Motieven zijn doorgaans geld, aanzien, erbij willen horen, maar ook spanning en verveling. Er zijn grofweg twee profielen: de jongere die (soft)drugs verkoopt, veelal onder vrienden op school, en het is vaak tijdelijk. En er is de jongere die met regelmaat vooral harddrugs verkoopt. Deze groeide veelal op in kwetsbare wijken met een straatcultuur en onderneemt ook andere criminele activiteiten.

Om drugscriminaliteit onder jongeren aan te pakken wordt diverse maatregelen aangedragen, zoals een meer integrale aanpak met ook oog voor de kleine spelers, het vergroten van weerbaarheid van jongeren, aansluiting vinden bij de leefwereld van de doelgroep en vervolgonderzoeken. Meer op nh-sv.nl.
Pin It
Bekeken: 2390x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/