Het college van Alkmaar laat een holocaustmonument ontwerpen voor op het plein voor het NS-station aan het centrum. Op het monument komen rond 140 namen van joodse Alkmaarders die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden omgebracht door de bezetters. Het monument wordt volgend jaar onthuld op 5 maart. Die dag in 1942 vond vanaf het station een groot transport van joden plaats.

Op 5 maart 1942 werden 213 joden op de trein gezet naar Amsterdam, waar ze werden gehuisvest in het Jodenkwartier. Van daar gingen velen via Westerbork naar Auschwitz en Sobibor, en kwamen nooit meer terug.

Het ontwerp van het namenmonument zal aansluiten bij de tegeltjes die inmiddels de voormalige woningen van joodse slachtoffers markeren. Hoeveel namen er precies op komen is nog niet duidelijk, dit wordt zorgvuldig nagetrokken door de joodse vereniging van Alkmaar. (foto's: Herdenkingsstenen Joods Alkmaar)
Pin It
Bekeken: 1896x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/