Na vijf maanden mochten woensdag de raamprostituees weer aan het werk en dus was het een gezellige drukte op de Alkmaarse Achterdam. Sekswerker Rumyana is blij dat ze haar collega's en klanten niet meer hoeft te missen. "Ik kan weer geld verdienen", vertelt ze tegen mediapartner NH Nieuws.

De gezellige drukte en weer op gang komende nering in het straatje, is dus voor zowel raamprostituees als bezoekers heel goed nieuws, maar mocht voor de seksbranche al veel eerder komen.

Sinds de lockdown heeft de branche meermaals gepleit voor een eerdere opening, bijvoorbeeld tegelijk met de andere contactberoepen. "Er wordt totaal geen rekening met ons gehouden", reageerde de Alkmaarse raamexploitant Frans Snel eerder.

Er werd een kort geding aangespannen en er ging een brandbrief naar Den Haag, omdat volgens verschillende partijen de sekswerkers de illegaliteit in werden gedwongen. "Er is een grotere kans op uitbuiting en geweld", aldus Tjakko van Samenwerkend Overleg Raamexploitanten. "Er is al maandenlang geen inkomen en sekswerkers betalen vanwege hun beroep en het heersende stigma vaak de hoofdprijs voor een huurwoning. Ze ontvangen amper tot geen financiële steun. Vier prostituees hebben al zelfmoord gepleegd."

Het coronajaar was voor de prostituees nogal roerig: een aantal ZZP-sekswerkers die wél recht hadden op coronabijstand (tozo) in Alkmaar kregen die moeizaam of zelfs niet. "Het aanvragen van financiële steun voor een sekswerker is in deze gemeente ondoenlijk", zei boekhouder van zo'n 125 sekswerkers Richard Steunebrink tegen NH Nieuws.
Pin It