De VVD gaat raadsvragen stellen naar aanleiding van overlast, bedreigingen en intimidatie op de Alkmaarse Paardenmarkt. Het plein en omgeving gaan al jaren gebukt onder overlast van daklozen, verwarde personen en verslaafden. "Schrikwekkend en hier moet iets aan gebeuren, nu en op de lange termijn", aldus fractievoorzitter John van der Rhee tegen mediapartner NH Nieuws.

Bewoners en ondernemers luiden de noodklok: met de zomer op komst vrezen zij dat, los van de jongerenoverlast in het Clarissenbolwerk, de overlast van geweld, geluid, drugs en drankmisbruik, urinerende en bedelende mensen toe gaat nemen.

Het plein en de omgeving is namelijk een geliefde plek voor mensen om te hangen. Twee weken geleden was er nog een ruzie 'om een laatste biertje', waarbij een man een mes trok en in het rond stak.

"Ze denken echt dat het plein van hen is. En als de politie komt, stuiven ze weg", vertelt Sandra, die met haar appartement uitkijkt op de Paardenmarkt in Alkmaar. Er zijn regelmatig mensen die er (soms heel intimiderend) om geld of sigaretten bedelen, dronken zijn, zich volspuiten met drugs of staan te urineren, dreigen, schreeuwen en vechten. "Iemand vertelde dat 'ie al 50 euro had gegeven, maar dit eigenlijk helemaal niet wilde. Dat is toch ernstig?" Ook een verslaggever van NH Nieuws werd geïntimideerd.

Ook vertelt horecaondernemer Sven van der Laan dat hij in vijf jaar al meer dan 200 overlastmeldingen deed. "Toen ik ze een keer aansprak op hun geschreeuw trokken ze een groot mes en moest ik wegrennen. Dat heeft wel impact gemaakt. Ik bel nu meteen maar de politie."

Naar aanleiding van de beelden gaat de VVD nu dus raadsvragen stellen. "Het is bizar hoe mensen zich denken te moeten gedragen of hoe mensen zich blijkbaar niet kunnen gedragen. Dit is niet te harden voor bezoekers en bewoners. We moeten gewoon veilig over straat kunnen", aldus Van der Rhee van de VVD.

Hij gaat ervoor pleiten dat de Paardenmarkt 'stevige aandacht krijgt', maar ook dat de problemen zich niet verplaatsen naar andere delen van de stad. Want ook op bijvoorbeeld de Dijk is al lange tijd overlast en het speelt op meerdere plekken in de binnenstad. "Ik ga vragen of de burgemeester op hoogte is, of er cijfers zijn en wat er op de korte en lange termijn kan worden gedaan."
Pin It