Begin april waarschuwde Politie Alkmaar-Duinstreek dat er in de regio katalysatoren onder Toyota's vandaan werden gestolen. Eigenaren van Priussen werden aangeraden om het onderdeel extra vast te laten zetten met een lasrups of kooi. De laatste dagen is weer meermalen toegeslagen, laat één van de slachtoffers weten. Ze wil Prius-eigenaren waarschuwen. "Al wordt er zo maar één diefstal voorkomen."

In juli vorig jaar kwam in het nieuws dat een bende van Oost-Europese criminelen in Nederland katalysatoren onder met name Priussen vandaan haalde. Ze kwamen in oktober 2019 op de radar en tot dan al ruim 1.400 slachtoffers. Het gaat ze om de waardevolle metalen platinum en palladium. Ze slaan vooral 's nachts toe. Het is zó gepiept: auto op de krik, katalysator demonteren, krik weg en wegwezen. Het is ook gebeurd dat auto's werden omgeduwd om erbij te komen.

Bij de Alkmaarse, die liever niet bij naam genoemd wordt, was in de nacht van woensdag op donderdag de klos. Dezelfde dag was ze bij de dealer in Heerhugowaard en hoorde ze dat haar die dag al twee voor waren gegaan. Ook weet ze van een katalysator-diefstal op 3 april in Heiloo.

"De schade loopt op tot wel 2.500 euro per geval. In heel Nederland zijn er bijna geen Prius-katalysatoren meer voorhanden. Reparatie kan daarom lang duren", kreeg de Alkmaarse te horen. Ze raadt aan om de auto wanneer mogelijk in de garage te zetten of in het bereik van een beveiligingscamera.  "Ik hoop dat ze de bende snel oppakken!"

Politiewoordvoerder Menno Hartenberg zegt dat het bijzonder lastig is om vat op de dieven te krijgen. "Het lukt niet om ze aan de hand van sporen te achterhalen. We moeten het echt hebben van getuigen die direct bellen. En dan er snel heen rijden en hopen dat ze er nog zijn". Overigens waren in juli 2020 in Leiderdorp twee verdachten opgepakt met drie gestolen katalysatoren in hun bezit. Het is gissen of dit andere dieven waren of dat ze nu weer actief zijn.
Pin It