Een Roemeense vrouw is ook in hoger beroep schuldig verklaard aan mensenhandel en uitbuiting in 2010. Samen met haar toenmalige vriend liet zij een landgenote werken als prostituee in Alkmaar en Amsterdam, en buitte haar onderwijl uit. De verdachte krijgt alsnog zes maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk. Haar deel van de 184.800 euro (exclusief rente) aan schadevergoeding bleef 62.200 euro.

De verdachte pleitte in hoger beroep voor vrijspraak, omdat zij zelf ook slachtoffer zou zijn geweest van de medeverdachte, haar toenmalige vriend. Ze verklaarde tot in 2012 ruim vier jaar voor hem in de prostitutie te hebben gewerkt. Als ze weigerde, zou hij haar fysiek en emotioneel mishandeld hebben. Ze noemde de verhouding tot het slachtoffer een "zusterrelatie". Bovendien heeft ze nu in Roemenië met man en kind een armoedig en zit niet meer in de seksindustrie. Maar ook het gerechtshof oordeelde dat de verdachte wel degelijk een zelfstandige rol speelde in de uitbuiting.

Het slachtoffer had het moeilijk in Roemenië en was door een kennis van beide verdachten benaderd om als prostituee te gaan werken in Nederland. Een jaar later ging ze overstag. Begin 2010 werd ze door een vriend van de medeverdachte naar Nederland gebracht. De verdachte betaalde het vliegticket, regelde alle papieren en gaf werkinstructies. Het slachtoffer woonde bij de beide verdachten en begon op 1 februari 2010 met sekswerk.

De vrouw moest de eerste drie weken al haar verdiensten aan de verdachte afdragen en daarna 50 procent. Van haar inkomsten moest ze meebetalen aan de woninghuur en de boodschappen. Verdiende ze minder dan verlangd, dan schreeuwde de verdachte tegen haar. Toen het slachtoffer na elf maanden toch echt wilde stoppen heeft ze zich voor 5.000 euro per verdachte uitgekocht.

Van de 62.200 euro schadevergoeding die de verdachte moet betalen is 5.000 euro voor immateriële schade. Daar bovenop komt nog de wettelijke rente sinds 1 januari 2011, de dag dat het slachtoffer zich had vrij kocht. Naslagwerk brengt niet boven water wat voor straf haar toenmalige vriend heeft gekregen, naast de eis tot schadevergoeding.
Pin It
Bekeken: 1505x
https://ee.itk.ac.id/data/