De Surinaamse moskee aan de Mesdaglaan in de wijk De Hoef heeft vrijdag over de post een luier gekregen met een beledigend briefje: 'Paascadeau voor onze jankerds in de maatschappij'. Volgens een woordvoerder van de moskee zorgt het voor angst onder de tientallen gelovigen die aan de moskee verbonden zijn: "We hebben geen idee uit welke hoek dit komt. Dat maakt het heel eng."

Inmiddels wordt duidelijk dat meer moskeeën in Nederland dezelfde post hebben gehad. De Blauwe Moskee in Amsterdam maakt melding van de ontvangst van deze zending, en ook Centrum De Middenweg in Rotterdam kreeg het pakketje. Burgemeester Emile Roemer neemt de kwestie heel hoog op. “Zijn reactie was hartverwarmend. Hij laat het er niet bij zitten.”

Een woordvoerder van de burgemeester bevestigt dat de burgemeester contact heeft gehad met het moskeebestuur en dat de burgemeester erg geschrokken is. Hij heeft de zaak in handen gegeven van de politie, die de brief gaat onderzoeken op vingerafdrukken en op andere sporen die naar de afzender kunnen leiden.

Roemer heeft de politie opgedragen hier prioriteit aan te geven. Vrijdagmiddag stond een opvallende politieauto geparkeerd aan de Mesdaglaan tijdens de gebedsdienst. Volgens de woordvoerder van de Moballaghien Al-Islaam moskee heerst er onrust, woede en verdriet over het pakketje. “Er heerst heel veel angst. Nu is het een brief, maar wat is het straks? In ons geloof brengt een moskee vrede, rust en liefde in het leven van mensen. Wie naar de moskee komt moet zich veilig voelen. Dat wordt nu verstoord.”

De woordvoerder wil graag uitleggen hoe hun geloof helpt om hiermee om te gaan: “De toezending van dit pakketje roept een strijd op, een strijd met jezelf. We krijgen nu iets te verwerken wat ons boos maakt. Maar onze heilige profeet, vrede en zegeningen op hem, heeft ons willen leren dat je met een glimlach en liefde alles kunt overwinnen. Zo deed hij dat ook. Wij moeten deze boosheid en onrust ook in de kiem smoren met liefde. Als wij dat ook uitdragen, overwinnen wij ook alles.”

De moskee heeft in het verleden vaker last gehad van vernielingen en ander vandalisme, maar de laatste maanden ging het redelijk goed. De moskeewoordvoerder vermoedt dat dat aan de avondklok te danken is. Omwonenden laten weten dat vandalisme een buurtprobleem is, waar niet alleen de moskee last van had. Een verband met het pakketje van vandaag lijkt de omwonenden die Alkmaar Centraal heeft gesproken dan ook onwaarschijnlijk.
Pin It
Bekeken: 2413x
https://ee.itk.ac.id/data/