00:00
55
00:00


Vijf leden van een MDMA-bende, waaronder een Alkmaarder (45) en een Egmonder (31), zijn maandag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier tot negen jaar. Dat bericht mediapartner NH Nieuws. Op verschillende plaatsen in Noord-Holland, waaronder Heiloo en Akersloot, hielden de mannen zich bezig met de grootschalige productie van synthetische drugs, zoals xtc-pillen.

Bendeleider R.P. (59) uit Amstelveen kreeg een hogere straf opgelegd dan de oorspronkelijke eis. In plaats van zeven jaar, verdwijnt hij voor negen jaar achter de tralies. Bij de 45-jarige Alkmaarder L.S. viel de straf een jaar lager uit dan oorspronkelijk werd geëist. Hij gaat voor zeven jaar de gevangenis in.

De 31-jarige M.K. uit Egmond aan Zee krijgt een celstraf van acht jaar, conform de eis. Hij zou een vuurwapen in bezit hebben gehad en betrokken zijn geweest bij de brandstichting van een bedrijfsbus, die een rol speelde bij de MDMA-productie. De 47-jarige heer P. uit Egmond aan den Hoef kreeg vijf jaar, een jaar minder dan de eis.

Alkmaarder R.K. (25) moet vier jaar gevangenisstraf uitzitten. Tegen hem was een jaar voorwaardelijk geëist, maar daar ging de rechtbank niet in mee.

Dat de leden voornamelijk handelden uit eigenbelang en het maken van winst, zonder daarbij stil te staan over de schadelijke gevolgen voor anderen en het milieu, neemt de rechter hen erg kwalijk. "Het is algemeen bekend dat het gebruik van synthetische drugs een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid vormt. Daarnaast schuilt in de productie van dergelijke harddrugs direct gevaar voor schade aan het milieu, veroorzaakt door de vele illegale dumpingen."

Ook bestaat er ontploffings- en brandgevaar bij het onprofessioneel opslaan en bewerken van diverse chemicaliën, stelt de rechter. "Niet alleen tegen de daadwerkelijke productie van synthetische drugs, maar ook tegen voorbereidingshandelingen daartoe, dient daarom krachtig te worden opgetreden."

Het Team Criminele Inlichtingen kwam de bende op het spoor dankzij Encrochatberichten, die de Franse autoriteiten hebben onderschept in een groter strafrechtelijk onderzoek naar criminele activiteiten van het bedrijf EncroChat onder de naam '26Lemont'.

Arrestatieteams deden invallen in verschillende drugslaboratoria in Heiloo, Akersloot en Amstelveen. Onder andere in een badkamer en een garagebox werden grondstoffen aangetroffen waarmee zo'n twee miljoen xtc-pillen konden worden gemaakt. Ook vond het team zo'n 1.350 liter aan restafval.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl