Er wordt een nieuwe plek gezocht voor de twee ondergrondse afvalcontainers die de laatste tien jaar een plek hebben voor het Harmoniecomplex aan de Gedempte Nieuwesloot in de Alkmaarse binnenstad. Volgens Pierre Komen van Woonwerf BV in Heerhugowaard, die sinds 2019 eigenaar is van het gemeentelijk monument, heeft hij die afspraak gemaakt met de gemeente Alkmaar. In de vroegere bioscoop wordt sinds januari gewoond.

De containers werden er geplaatst bij de herinrichting van het Gedempte Nieuwesloot in 2011, en behoorden tot de eerste uit een reeks van 220 ondergrondse afvalcontainers die in de binnenstad en de Spoorbuurt werden geplaatst. Ten tijde van de plaatsing van de voorgevel van het gemeentelijk monument een gesloten front, waar alleen filmposters voor enige afwisseling zorgden. Na een verbouwing tot appartementencomplex zit er weer een deur in de gevel, en staan de containers pal voor de ramen van de twee voorste appartementen.

Erfgoedorganisaties zoals Adapt hebben vaker hun onvrede uitgesproken over de keuze voor de plek, die ontsierend is voor het gemeentelijk monument, dat in 1867 werd gebouwd als schouwburg. Steeds was de reactie van de gemeente dat er in de binnenstad geen andere plek was te vinden, door de vele kabels en leidingen onder de grond. De Waardse vastgoedmagnaat Pierre Komen lijkt als nieuwe eigenaar meer invloed te hebben bij de lokale overheid.

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt maandag in de Alkmaarsche Courant dat wordt gezocht naar een andere plek, maar nieuwe locaties wil zij nog niet noemen. De plek voor een ondergrondse container moet aan een aantal eisen voldoen. Zo mag de loopafstand met een vuilnisbak niet te lang zijn voor de bewoners van de binnenstad die op de container zijn aangewezen. Ook moet de plek bereikbaar zijn voor de vrachtwagen die de containers leegt. De gemeente wijst bovendien op fysieke beperkingen in de binnenstad die te maken hebben met de weekmarkt, kabels en leidingen, bomen en parkeerplaatsen.

De gemeente Alkmaar vindt de nabijheid van een monument nooit een reden om er geen ondergrondse afvalcontainers te plaatsen. De twee bovengrondse inwerpzuilen zijn kleiner dan een auto, die hier continue geparkeerd zouden staan als hier een parkeerplek was gekomen, zo is het standpunt van de gemeente. Je kunt volgens de gemeente dus beter ondergrondse containers voor een monument installeren dan hier een parkeerplaats intekenen.

Volgens Komen zijn er geschikte alternatieven op het Doelenveld en het Hofplein. De gemeente wil dat niet bevestigen. Wel wijst de gemeente erop dat elke verplaatsing een procedure vergt van enkele maanden, waarbij mensen bezwaar kunnen maken. Die procedure is in het geval van de ondergrondse containers voor de deur van het Harmoniecomplex nog niet gestart.
Pin It
Bekeken: 1708x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/