Afgelopen zondagavond werd opnieuw een fakkeltocht gehouden tegen de coronamaatregelen. Het was, met de eerste test meegerekend, de derde keer. Omdat bij de vorige tocht het toegestane aantal deelnemers ruim werd overschreden (en gedoogd), was nu voor aanzienlijk meer mensen een vergunning aangevraagd. Het betekende dat de start van de tocht niet in de binnenstad kon plaatsvinden.

Er was deze keer rekening gehouden met 300 mensen, maar dat werd niet gehaald. Toch verzamelden zich zo'n 200 mensen bij het startpunt in het Victoriepark, naast de Friesebrug. "Het is gewoon klaar, de maatregelen zijn veel te veel voor wat Covid op dit moment doet", zo laat initiatiefnemer Djodie Joosten Alkmaar Centraal weten. "Die avondklok is weer verlengd en het blijft maar gaan, wanneer verandert het? Ik denk dat er heel veel angstmedia op ons afkomen en dat dat erger is dan de kwaal zelf."

Wie de deelnemers vraagt naar de beweegredenen komt regelmatig dezelfde motivatie tegen. Twijfel over de maatregelen of over de ernst van Covid-19, maar in ieder geval het gevoel de beperkingen nu echt wel 'zat' te zijn. "Kijk naar de avondklok waardoor treinen opeens bomvol zitten terwijl dat anders over de avond verspreid zou zijn." en "Ik vind het heel erg dat er angst gezaaid wordt en dat de media hier ook is om te laten zien dat het anders kan."

Uiteindelijk eindigt de korte fakkeltocht op het Waagplein, waar de groep nog even blijft hangen voor iedereen toch naar huis gaat. op tijd voor de avondklok. De plannen voor de volgende fakkeltocht zijn al in de maak.
Pin It