Alkmaar Centraal


De gemeente Alkmaar wil al dit jaar beginnen met het controleren van grote publieke gebouwen op de veiligheid van de bouwconstructies. De gemeente loopt daarmee vooruit op het advies van de Onderzoeksraad van Veiligheid. Die adviseerde een APK voor grote publieke gebouwen naar aanleiding van het instorten van het dak van het AZ-stadion.

In het advies stelt de Onderzoeksraad om controles van de constructie en de veiligheid verplicht te stellen voor publieke gebouwen. Dat is volgens de Onderzoeksraad noodzakelijk met het oog op het opvallend grote aantal instortingen in de afgelopen decennia. Uit een inventarisatie zijn in de afgelopen twintig jaar bij ruim zestig gebouwen ernstige constructieve gebreken aan het licht gekomen.

Maar de gemeente Alkmaar wil dus vooruit lopen op die verplichting. "Het duurt wel even voordat er een nieuw kabinet aangetreden is. Voordat de wettelijke verplichting er is, ben je zo weer twee tot drie jaar verder", vertelt burgemeester Emile Roemer aan NH Nieuws. "Waarom zouden we wachten? We kunnen nu al aan de slag."

Het gaat dan niet alleen om gebouwen die eigendom zijn van de gemeente, zoals poppodium Victorie, theater De Vest of Sportcomplex de Meent. Ook gebouwen van andere eigenaren zoals Hogeschool Inholland, bioscoop Vue en de Grote Sint Laurenskerk moeten worden gekeurd door een onafhankelijke deskundige.

Wie de rekening daarvoor gaat betalen is nog niet bekend. "We hebben een brief gestuurd naar de eigenaren om snel met elkaar in overleg te gaan over deze APK", vertelt wethouder Christiaan Braak. "We hebben overigens geen signalen dat er publieke gebouwen op dit moment onveilig zijn maar we willen het zo snel mogelijk oppakken."

Een deel van het dak van het AZ-stadion in Alkmaar stortte op 10 augustus 2019 in. Uit onderzoek bleek dat de dakconstructie al kort na de oplevering niet voldeed aan de bouwkundige eisen. Vanwege een storm in 2006 ontstond een scheur in één van de lasverbindingen met als gevolg dat een gedeelte van het dak vorig jaar instortte. De Onderzoeksraad voor Veiligheid verweet de eigenaar van het stadion en de gemeente onvoldoende toezicht te hebben gehouden op de bouwkundige staat van de dakspanten.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl