Eerder vroeg Leefbaar Alkmaar het college van Alkmaar waarom de kosten van een papieren bezoekerskaart voor parkeren volgend jaar stijgen van 19,44 naar 34,60 euro. Wethouder Elly Konijn-Vermaas legt in een memo uit dat handhaving zo'n 100.000 euro per jaar meer kost dan met een digitale versie, dit bedrag wordt verdeeld over het aantal kaarten dat naar schatting wordt aangeschaft.

In de verordening Parkeerbelasting 2021 staat opgenomen dat herinvoering van de papieren bezoekerskaart voor de gemeente kostenneutraal moet zijn. Handhaving voor de digitale versie werd geraamd op  900.000 euro, gelijk met de geschatte inkomsten uit parkeerboetes. Controle van de papieren kaarten kost twee voltijdbanen (3.200 uur)  à 100.000 euro extra, omdat handmatige controle langzamer gaat dan scannen. Die extra ton wordt aan de gebruikers van de papieren bezoekerskaart doorberekend. Naar schatting worden rond 7.000 kaarten aangeschaft.

De raad zal op de hoogte gehouden worden over het aantal daadwerkelijk verkochte papieren kaarten en de andere kosten en baten. Daarnaast zal de raad in augustus 2021 worden geïnformeerd over de bezettingsgraden en verkochte abonnementen van de parkeergarages.
Bekeken: 4964x