Een loverboy is veroordeeld tot 66 maanden celstraf en totaal 450.000 euro aan schadevergoedingen voor meermalige mensenhandel, mishandeling, gewoontewitwassen en bezit van een ploertendoder. Van 1 januari 2008 tot en met 9 augustus 2015 heeft hij met zeker drie jonge Poolse vrouwen een relatie opgebouwd, ze de prostitutie in geleid, uitgebuit en fysiek en emotioneel mishandeld. Het tweede slachtoffer pleegde na vijf jaar misère zelfmoord. Het derde slachtoffer moest onder andere op de Achterdam in Alkmaar werken. Ook het eerste slachtoffer werkte hier kort.

Op 12 augustus 2015 startte het onderzoek '13Morthal', nadat een jonge Poolse vrouw zich bij de politie had gemeld. Zij verklaarde vanaf juli 2013 als prostituee te zijn uitgebuit door haar vriend. Toen ze hem ontmoette werkte ze bij een bloemenbedrijf en was 19 of 20 jaar oud. De verdachte, destijds wonend in IJmuiden, overtuigde haar dat ze weinig vooruitzichten had, behalve in de prostitutie. Ze sprak alleen Pools. Ze werkte onder andere in Duitsland omdat ze jonger dan 21 jaar was, maar toen ze eenmaal oud genoeg was in 2015, werkte ze dubbele diensten in Amsterdam naar Alkmaar.

De loverboy bepaalde het leven van de aangeefster. Werktijden, vrije dagen en quota's, en ze moest haar geld altijd afstaan. Verdiende ze te weinig, mishandelde hij haar en schreeuwde. Ook vertelde de verdachte haar dat niemand anders haar zou willen, en ze mocht niets vertellen anders kwam haar moeder van haar werk te weten.

In de beginperiode was de aangeefster een keer bij kennissen blijven slapen omdat hij veel drugs had gebruikt en zei dat hij iedereen dood zou maken. Daarna had hij haar kleding doorgesneden en haar laptop, bankkaart, identiteitsbewijs en bedrijfsdocumentatie van waar ze eerder werkte kapot gemaakt. Hij dreigde alles aan haar moeder te vertellen als ze bij hem weg zou gaan. Op 9 augustus 2015 durfde ze dat na een ruzie en mishandeling uiteindelijk aan. De loverboy was in januari 2016 aangehouden, na ruim vier maanden eindigde zijn voorlopige hechtenis.

Haar voorgangster was eveneens een Poolse, genaamd Zofia. De loverboy zou haar vijf jaar lang net zo hebben misbruikt, voordat ze zelfmoord pleegde in haar thuisland. Opmerkelijk is dat hij een maand later alweer een opvolger had in de aangeefster.

Op 12 mei 2017 deed een tweede vrouw aangifte van mensenhandel tegen de verdachte, nadat zij over Zofia had gehoord. Deze eveneens Poolse jongedame werkte van november 2007 tot en met 15 december 2009 onder dwang voor de verdachte in de prostitutie. Daarvoor werd hij in november 2018 opnieuw opgepakt, zijn hechtenis duurde twee maanden.

Deze tweede aangeefster kwam in 2007 naar Nederland om in de bloembollen te werken. Ze leerde de verdachte kennen tijdens het aanvragen van een sofinummer. Ze trok twee maanden later bij hem in. Hij kreeg haar de prostitutie doordat dacht dat het om massage ging. Na de eerste keer wilde ze direct stoppen, maar ze was hem geld schuldig en hij deed erg lief en stelde haar gerust.

Ze werkte kort in Alkmaar, daarna in Amsterdam. Het is een herkenbaar verhaal met machteloosheid, niemand anders hebben, taalbarrière, mishandeling en uitbuiting. En als ze weg zou gaan, vertelde de verdachte iedereen in Polen dat ze prostituee was. Maar langzaam leerde ze Nederlands en Engels. Nadat ze in december 2009 was mishandeling en spullen van haar vernield, durfde ze naar het politiebureau in IJmuiden te vluchten.

De meervoudige rechtbank achtte de zaken bewezen, mede dankzij een aantal getuigenissen en aanvullende documentatie, op de uitbuiting van de overleden Zofia na. De loverboy moet beide aangeefsters 222.350 euro schadevergoeding betalen, plus rente gerekend vanaf dat ze voor het eerst bij de politie aanklopten en de strafbare feiten eindigden. (foto: Wikimedia / Emmanuel Huybrechts)
Pin It