De plannen voor grote, gezellige, overdekte winterterrassen op het Alkmaarse Waagplein en de Platte Stenenbrug staan op de tocht. Horecaondernemers zitten door de aangescherpte corona-regels in grote onzekerheid en moeten de plannen opnieuw onder de loep nemen. "Het moet doorgaan, dit gaat ondernemers redden", zegt Ronald Rooker Gunnery's Irish tegen mediapartner NH Nieuws.

Een tent van 15 x 50m op het Waagplein, voor de kroegen langs. Het is een mooi idee om het terrasseizoen te verlengen en zo een aantal horecaondernemers te redden van faillissement. "Er zouden dennenbomen in komen, lichtjes, glazen wanden en met een doorzichtig dak", vertelt initiatiefnemer Ed Schouten van De Waag. Ook de ondernemers op de Platte Stenenbrug dienden een overkappingsplan in, met dezelfde winterse sfeer.

Het leek erop dat alles door zou gaan, de gemeente was positief over de initiatieven, maar sinds de persconferentie van het kabinet maandagavond is alles onzeker. Schouten: "De tent over het Waagplein wordt waarschijnlijk gezien als één ruimte. En het maximale aantal toegestane aantal mensen, 30, is dan financieel gezien en ook qua gezelligheid niet realistisch."

Op dit moment wordt flink overlegd met betrokken partijen. Samen met 't Hekeltje, die tenten zou gaan bouwen, heeft Schouten een nieuw plan bedacht: geen wanden, alleen een groot dak met daaronder 40 zitplaatsen per uitbater. "Het is wel iets kouder, maar we proberen er evengoed wel de sfeer in te krijgen. Met heel veel dennenbomen, weer in kerstsferen komen, gewoon lekker gezelligheid. Een beetje het winterse gevoel, de après-ski, maar dan zonder de muziek."

De ondernemers van de Platte Stenenbrug hebben er iets meer vertrouwen in dat de overkapping op 1 november gewoon wordt gemaakt. Deze zal bestaan uit twee rijen van vier tenten. "De bedoeling is dat er lage tussenwanden in komen, zodat het wel open is, maar toch gescheiden. Zo kunnen er maximaal 30 mensen zitten per tent."

"Dat dit doorgaat is van groot belang", vertelt Ronald Rooker van Gunnery's Irish Pub op de brug. De Koning, Het Kantoor en Café de Amstel doen mee met het idee. Schouten: "We leggen het bijltje er zeker niet bij neer, maar het is op dit moment geen feest in de tent", besluit Schouten.
Bekeken: 2516x