Tijdens een landelijke persconferentie hebben premier Mark Rutte en minister van VWS Hugo de Jonge nieuwe maatregelen afgekondigd om verspreiding van het coronavirus te beperken. De maatregelen gelden vanaf dinsdag (vandaag) 18:00 uur en gelden minimaal drie weken.

Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan, en als er in een werksituatie een besmettingsgeval is kan een sluiting van 14 dagen worden opgelegd. Bezoek in de eigen woning, in de tuin of op het balkon wordt beperkt tot drie gasten van 13 jaar en ouder.  In andere gebouwen geldt een maximum van vier 13-plussers voor het samenkomen. Het aantal gasten per ruimte wordt beperkt tot 30, dit wél inclusief jonge kinderen. Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21:00 inloop, sluiting is uiterlijk 22:00 uur.

Bij sportwedstrijden zijn geen toeschouwers toegestaan en sportkantines blijven dicht. Na het sporten dient men weg te gaan.

Bij binnenruimten met een doorstroom van bezoekers moet worden gewerkt met aanmelding voor tijdvakken, behalve bij markten en detailhandel. Voor activiteiten buiten, zonder doorstroming, geldt een maximum van 40 personen exclusief personeel. Als er wel doorstroming is, bijvoorbeeld zoals in een dierentuin of een markt, is er een norm voor het maximum aantal bezoekers per oppervlak.

Er is een reeks uitzonderingen voor de nieuwe maximum aantallen, waaronder uitvaarten, onderwijs & opvang, sportaccommodaties en gebedshuizen, maar ook voor betogingen, samenkomsten & vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties. Verder kan ontheffing verleend worden voor in gebouwen "van groot belang voor de regio".

Verder komen er afspraken met brancheorganisaties over striktere naleving van bestaande protocollen. De GGD neemt contact op met instellingen in de ouderenzorg over maatregelen, zodat mensen met een kwetsbare gezondheid goed worden beschermd. Het gaat hier over beschermingsmiddelen, testen, contact en bezoek.

Meer informatie op rijksoverheid.nl/actueel/.
Pin It
Bekeken: 2721x
https://ee.itk.ac.id/data/