Voor 2.150.000 euro, ex btw, kun je de eigenaar worden van een wel zeer bijzondere Benz. Van de limousine bestaat geen enkel ander exemplaar en ze staat sinds kort te koop in Alkmaar. "Dit type was vooral zeer geliefd bij dictators", vertelt Douwe Leitner, handelaar in exclusieve auto's die de wagen wist te bemachtigen, aan mediapartner NH Nieuws. Niet eerder had hij een vergelijkbare auto in de verkoop. Dat kan feitelijk ook niet, want de Mercedes Benz 600 Pullman Maybach is uniek. "Dit is de enige Pullman met een modern Maybach-interieur."

"Hij komt uit 1975 en is voor drie miljoen euro van binnen compleet gemoderniseerd op verzoek van de vorige eigenaar." Over die eigenaar wil Douwe trouwens niet te veel kwijt. "Discretie is heel belangrijk in mijn vak." Het blijkt een sjeik uit het Midden-Oosten te zijn. "Een verzamelaar die er kennelijk vanaf wilde. Via via kwam de auto toen op mijn pad." De verlengde limo is van alle luxe voorzien en heeft een parelmoerlak die mee kleurt onder invloed van het weer.

De Benz zal uiteindelijk niet in Alkmaar of Nederland blijven. Douwe denkt de auto aan een verzamelaar of investeerder te kunnen slijten. "Ik denk dat 'ie naar Japan of Amerika zal gaan. Dit soort auto's is waardevast." Slechts duizend kilometer staat er op de teller van de limo. "Fabriekskilometers", legt Douwe uit. "En meer komt er niet bij. Dit zijn geen auto's om mee te rijden. Dit is kunst. Je kan er naar kijken, er in zitten, ruiken, voelen. Een kunstwerk op wielen."
Bekeken: 3104x