Een jongeman krijgt 24 maanden celstraf, waarvan 10 voorwaardelijk, omdat hij tussen 1 oktober en 2 december 2019 bij tientallen bejaarden de pinpas afhandig maakte met een babbeltruc en duizenden euro's pinde. In Alkmaar pinde totaal 2.400 euro. De eis was vier jaar. De straf is dus aanzienlijk lager, ondanks dat de rechter geen jeugdstrafrecht wilde toepassen. Wel geldt een proefperiode van drie jaar en moet de jongeman 990 euro aan een van zijn slachtoffers terugbetalen.

Naar aanleiding van 25 aangiften van oplichting, of poging daartoe, van oudere tot hoogbejaarde slachtoffers is een groot onderzoek gestart in Wormerveer, Alkmaar, Hoorn, Harlingen, Dokkum en Hoogeveen. Uiteindelijk wist de recherche 22 zaken aan hem te koppelen. Er waren geen Alkmaarse slachtoffers, wel werd er op twee locaties met twee passen totaal acht keer 300 euro gepind, waaronder volgens een gedupeerde bij "FC Alkmaar".

De jongeman belde zijn slachtoffers op hun vaste telefoon over een te bezorgen pakketje. De bejaarden troffen een licht getinte jongeman in kleding van Post.nl. Contant betalen was niet mogelijk, voor de transactie moest 1 euro worden gepind.  Vaak was een tweede poging nodig. Intussen wist de oplichter de bankpas in te ruilen, veelal met een al afgedankte, en de pincode te bemachtigen. Tot slot gaf hij een envelop met een cadeaukaart zonder saldo van bijvoorbeeld de Hema of Zalando.

Uiteindelijk is de jongeman in Meppel opgepakt in een auto, met bij zich een aantal pinpassen en rond 4.150 euro contant. De auto, de buit en zijn mobieltje werden verbeurd verklaard. Naast dat de hij de cel in gaat, moet de jongeman aan één van zijn slachtoffers 990 euro terugbetalen. Hij had 2.100 euro gestolen, maar de bank had reeds 1.110 euro teruggestort.
Bekeken: 1297x