In de gemeente Bergen zijn nog eens zes nieuwe gevallen van coronabesmetting ontdekt. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers op de website allecijfers.nl. Het aantal gevallen in de kustgemeente komt daarmee op 98, terwijl die op 14 juli nog op 86 stond. Bergen is een van de snelste stijgers van het land.

De eerder gemelde gevallen uit de periode 8 tot en met 21 juli betreft vijf mensen, afkomstig uit twee gezinnen. Volgens de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord zijn zij goed in beeld bij de GGD, net als de mensen met wie zij nauw contact hebben gehad. Zij zitten in quarantaine. Volgens de Veiligheidsregio betreft het in Bergen dus geen uitbraak. Bergen wijkt volgens de Veiligheidsregio niet af van andere toeristische bestemmingen binnen onze regio.
Volgens de Veiligheidsregio past de toename in het perspectief voor de komende 1 à 2 weken. Het aantal met een positieve test bevestigde coronabesmettingen neemt in deze periode hoe dan ook nog toe. Hierna nemen vervolgens ook mogelijk het aantal ziekenhuis- en het aantal IC-opnamen toe. Dit betreft de mensen die de afgelopen dagen al besmet zijn geraakt en symptomen gaan vertonen.
Na vragen van Duinstreek Centraal over het verwarrende verschijnsel dat de gemeente Bergen tijdens groeiende corona-risico's in Bergen vergunningen verleent voor niet noodzakelijke "massa-is-kassa"-evenementen, reageert de Veiligheidsregio per mail: "Als regio ondersteunen we het verzoek van burgemeesters Halsema en Aboutaleb aan het ministerie van VWS om met een nieuw advies te komen op het gebied van het dragen van mondkapjes in openbare ruimten. We dragen al mondkapjes op plekken waar de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden, zoals in het openbaar vervoer. Maar er zijn veel meer plekken waar de anderhalve meter afstand niet gehandhaafd kan worden. Het is aan deskundigen om op basis van onderzoek te adviseren over afzonderlijke situaties. Inmiddels heeft het kabinet het Outbreak Management Team inderdaad om advies gevraagd over het dragen van mondkapjes."

Op social media zijn de criticasters van de evenementenvergunning voor een afgeslankte braderie in Egmond aan Zee veruit in de meerderheid. Een enkeling neemt het op voor de ondernemersvereniging die de braderie liet doorgaan. Richard Kaandorp van de ondernemersvereniging laat weten dat het doorgaan elke week wordt bekeken. Als er te mooi weer wordt verwacht en daardoor een te grote toeloop, is hij voorstander van afblazen. Hij is wel tevreden over de manier waarop de braderie met alle speciale coronamaatregelen afgelopen woensdag is verlopen. Hij hoopt dat het op die manier elke week kan.

Burgemeester Rehwinkel doet op de website van de gemeente Bergen een oproep aan de inwoners en toeristen in de gemeente Bergen, en in het bijzonder de jongeren: "Iedereen heeft zin in vakantie, maar het virus heeft geen vakantie. Gedraag je ernaar." Hij waarschuwt dat de huidige versoepelingen serieus op het spel staan als de coronarichtlijnen niet beter worden nageleefd.

Ook in Heerhugowaard (twee) en Alkmaar (één) kwamen nieuwe besmettingen aan het licht.
Pin It
Bekeken: 1266x