Een video van de gemeente Alkmaar waarop wethouder Paul Verbruggen een boodschap van verbinding verkondigt op Keti Koti, de Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij, is tot op heden bijna 2000 keer bekeken op Twitter en Facebook. De reacties op de social media zijn wisselend.

Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen af. Jaarlijks op 1 juli wordt de afschaffing herdacht. Het toch al beladen debat over het Nederlandse koloniale verleden, de slavenhandel en het slavernij is de afgelopen weken verder gepolariseerd. In de Tweede Kamer liepen de gemoederen tijdens een anti-racismedebat woensdag flink op.

Wethouder Verbruggen van Diversiteit verwijst naar de discussies van de afgelopen weken. Het gaat daarbij vaak over uitsluiting en discriminatie. Wethouder Verbruggen wil het in Alkmaar liever hebben over de kracht van diversiteit en insluiting. Volgens hem werd dit debat vorig jaar ook op een goede manier gevoerd. Dat wil hij dit jaar voortzetten.

Landelijk wordt nu een commissie aan het werk gezet die een maatschappelijk debat over het slavernijverleden op gang moet brengen. Wethouder Verbruggen meldt in de videoboodschap dat we het moeten hebben over het verleden, maar het tegelijk erover moeten hebben hoe de Alkmaarders samen een gemeenschap kunnen vormen waarbij iedereen meetelt, ongeacht achternaam, de plek waar iemands wieg heeft gestaan of de geaardheid van een Alkmaarder.

De plannen hoe en waar dit stadsdebat over insluiting en de kracht van diversiteit dit jaar wordt gevoerd, zijn in dit corona-tijdperk nog niet duidelijk.
Pin It
Bekeken: 1396x
https://ee.itk.ac.id/data/