Alkmaar Centraal


Vanaf woensdag 15 juli start in de Grote Kerk Alkmaar een serie Zomeravondconcerten. Elke woensdagavond om 20:15 uur worden de
wereldberoemde orgels in de kerk bespeeld door grote nationale en internationale organisten. De eerste editie wordt verzorgd door Alkmaars eigen stadsorganist Pieter van Dijk. Hij verbindt muziek van Sweelinck en Bach met de eigentijdse Hollandse meesters B. Matter en J. Raas, die beiden bekend staan om hun improvisatiekunst.

Raas improviseerde zijn 'Tango' in 2005 gedurende het Orgelfestival in Alkmaar en legde het stuk daarna als compositie vast. Matter's โ€˜Vater unser โ€™ is geschreven in de minimalistische stijl waarin hij ook graag improviseert. Over dezelfde koraalmelodie klinkt Bachs bewerking uit โ€˜Clavierรผbung IIIโ€™. Het concert wordt besloten met de grote a-moll BWV 543 van Bach, ook een werk waar in het Praeludium veel kenmerkende elementen van improvisatie te ervaren zijn.

Pieter van Dijk (1958) is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel en hoofd van de orgelafdeling is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast is hij professor voor orgel aan de Hochschule fรผr Musik und Theater in Hamburg. Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse Europese landen, de VS en Japan.

Een bezoek aan een Zomeravondconcert kost 8,50 euro. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen 7,50 euro, de kortingskaart is aan de deur verkrijgbaar.ย  Na het bezoeken van drie concerten is het vierde concert (automatisch) gratis. Toegangskaarten kunnen uitsluitend online worden gereserveerd via grotekerk-alkmaar.nl.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl