Alkmaar Centraal


Restaurant Stoer tegenover Station Alkmaar sluit haar deuren zo gauw er een nieuwe huurder is gevonden voor de ruimte. Vlakbij het leer- werkrestaurant van Lotte Mol en compagnon Ilonka van Leeuwen bevindt zich cateringbedrijf Stoer Food en de winkel Stoer to Go. Daar gaat het duo zich op concentreren. In totaal zijn er ruim 20 jongeren in dienst, tussen de 15 en 39 jaar. Zij kunnen allemaal hun plek behouden.

Ilonka: "We willen meer aandacht aan onze bijzondere jongeren gaan besteden, jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. We hebben gemerkt dat dat met drie locaties lastig is. Bovendien is het moeilijk om begeleiders te vinden die én horeca-ervaring hebben én om kunnen gaan met onze doelgroep."

Met Stoer ondersteunen Lotte en Ilonka  jongeren met een praktijkgerichte aanpak en bieden ze structuur. Er wordt arbeidsritme opgedaan bij tal van  horeca-werkzaamheden. Hierdoor verkrijgen jongeren kennis en expertise op veel vlakken waarmee zij een waardevolle bijdrage kunnen gaan leveren aan de maatschappij.

Stoer wil ook bijdragen aan een mooiere wereld, bijvoorbeeld door al het afval te scheiden en zelf te composteren. De ingrediënten komen, als het even kan, van lokale ondernemers, de groenten van een lokale tuindersvereniging en de kruiden van het dak van de eigen schuur. Stoer werkt ook circulair. Het grootste deel van het interieur heeft al een leven achter zich. Ilonka: "Ook circulair: we zijn nu bezig met een sinaasappelschillen-actie. Die halen we op bij de horeca, en daar wordt schoonmaakmiddel of zeep van gemaakt. Die gaat weer terug naar de horeca."

Van het begin van de coronatijd tot nu hebben de jongeren van Stoer gekookt voor de dak- en thuislozen van Alkmaar. "We kregen van de Jumbo onverkochte maar nog goede spullen. Voor de rest zijn we letterlijk de boer opgegaan: voor aardappels, alle soorten kool, broccoli, paprika, noem maar op."

De catering Stoer Food en de winkel Stoer to Go blijven dus geopend. "De catering trekt weer aan, dat gaat de goede kant op. In de winkel verkopen we afhaalmaaltijden, allemaal heel gezond, en verder smoothies, sapjes, verse broodjes. We richten ons ook op de leerlingen van het Murmellius, die komen graag bij ons. Onze jongeren hebben nog genoeg te doen."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl