Alkmaar Centraal


Woensdag 15 juli verzorgt Ynske Hoekstra van het Mobiel Educatief Centrum (MEC) twee keer een workshop over bijen en honing bij de Hortus Alkmaar. De workshops zijn bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Tijdens de 1,5 uur durende workshops vertelt Ynske de kinderen alles wat ze willen weten over bijen en hun belangrijke rol in de natuur.

Ynske: "Ik ga samen met de kinderen van een afstandje de bijenkasten bekijken. Sommigen zijn natuurlijk een beetje bang. Ik leer ze dan dat je het best heel erg stil kunt blijven staan als er een bij op je afkomt. Juist van snelle bewegingen schrikken ze. Ik leg ook het verschil uit tussen een bij, een  hommel en een wesp."

Aan de voorkant van de bijenkasten zit een zogenaamde vliegplank. Ynske: "Dat is de plek waar bijen hun voetjes vegen voor ze naar binnen gaan. Dat is geen grap. Ze maken zelf van plakkerige hars van bijvoorbeeld populieren of kastanjes, gemengd met hun eigen speeksel, een ontsmettingsmiddel. Omdat ze met zovelen zijn is het belangrijk dat er geen ziektes binnenkomen. De kolonie gaat voor. Daar kunnen wij als mensen nog wat van leren, qua corona."

Naast het proeven van de honing mogen de kinderen ook een bijenwaszalfje maken. "Daar gebruiken we het door de bijen gemaakte ontsmettingsmiddel voor. Samen met wat zonnebloemolie en goudsbloem, plus wat bijenwas, verwarmen we dat voorzichtig. De kinderen mogen roeren, en een geur toevoegen die ze lekker vinden. Meestal is dat lavendel of eucalyptus. Het zalfje is goed te gebruiken bij een geschaafde knie, of als lippenbalsem."

Tenslotte gaan de kinderen een kaars maken van bijenwas. "Dat is heel makkelijk. We gebruiken het basismateriaal van de cellen die de bijen bouwen, de raten. Even licht smelten, en dan om een lange lont heen rollen. Een kind kan de (bijen)was doen".

Na afloop mogen de kinderen het zalfje en de kaars natuurlijk mee naar huis nemen. De kosten zijn 8,50 euro per kind, inclusief alle materialen, limonade en wat lekkers. De workshops zijn van 10:30 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 15:00 uur. Meer info op hortusalkmaar.nl.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl