Alkmaar Centraal


De actiegroep die zondagmiddag een anti-racisme demonstratie bij de Alkmaarse Drafbaan organiseert, is woest op gemeente Alkmaar. Die kwam zaterdag met een lijst met 28 punten waaraan de Black Lives Matter-demonstratie morgen moet voldoen om het veilig te laten verlopen. "Waarschijnlijk om ons te ontmoedigen. Het is belachelijk en buiten proporties.", zo laat de initiatiefnemer weten via Facebook. Op de lijst staat onder meer dat maximaal 400 mensen mogen deelnemen aan de demonstratie.

Ook legt de gemeente de verantwoordelijkheid voor het toezien op het naleven van de (corona)regels en beperkingen, maar ook het 'ordelijk verloop' en het gedrag van de deelnemers bij de organisatie. De organisatie vindt dit onbegrijpelijk: "Wij zijn geen boa’s of politie. Hoe heeft de driehoek bedacht dit te doen? Wij organiseren een vreedzaam protest, wij zijn burgers." Er mogen ook geen mensen deelnemen die onder invloed zijn van drugs of alcohol en daar moet de organisatie op toezien. "Hoe ziet de burgemeester dit voor zich? Worden er drugstesten aan ons geleverd? Krijgen wij blaastesten van de politie aangereikt? Dit is een onmogelijke eis en beperking van de driehoek die ons nu wordt opgelegd."

De gemeente benadrukt in de lijst dat er geen spandoeken aan andermans eigendom vastgemaakt mogen worden. "Een spandoek mag altijd opgehangen worden, mits het weer netjes verwijderd wordt. Dat waren wij ook zeker van plan", reageert de organisatie. Een ander punt dat de gemeente aanhaalt, is het verbod op muziek. "Muziek is een belangrijke uiting van emotie binnen de zwarte gemeenschap. Het is niet aan een wit instituut om te bepalen hoe de zwarte gemeenschap zijn of haar pijn wil uiten. Zolang het vreedzaam is hoeft er geen bemoeienis van de Gemeente plaats te vinden over de inhoud.", is te lezen op de pagina.

De organisatie heeft de lijst van de gemeente openbaar gemaakt, omdat ze is geschrokken. Deze punten komen namelijk één dag voor de demonstratie. "In plaats van dat de gemeente begrijpt hoe belangrijk dit (protest, red.) is, sturen zij ons een enorm lange lijst met voorwaarden en obstakels. Erg motiverend werkt het niet. We hebben de afgelopen dagen onvermoeibaar gewerkt om dit protest mogelijk te maken omdat wij als community hier behoefte aan hebben."

De gemeente laat mediapartner NH Nieuws weten in gesprek te zijn met Alkmaar Kan Het over de Black Lives Matter-demonstratie. "We maken afspraken om te zorgen dat de bezoekersstroom in goede banen wordt geleid en de bijeenkomst goed en veilig verloopt, zowel voor de betogers als voor de omgeving. Naast de gebruikelijke afspraken voor een demonstratie, vragen we om ook te zorgen dat de deelnemers de COVID-19 maatregelen kunnen naleven." Over het maximum van 400 deelnemers zegt de gemeente: "Met dat aantal meldde de organisatie zich oorspronkelijk bij ons. Daarom hebben we daar in eerste instantie over gesproken. Ons uitgangspunt is om samen voor een veilige manifestatie te gaan."

"Ook wij hebben de laatste weken gezien hoezeer dit onderwerp leeft in de samenleving. Het organiseren van een dergelijke manifestatie is een grote verantwoordelijkheid. Wij ondersteunen Alkmaar Kan Het waar nodig. We wensen de organisatie een goede voorbereiding toe. Tot slot, onze waardering voor de drafbaan die het terrein ter beschikking stelt", laat een woordvoerder verder weten. De muziek is volgens hem verboden, omdat er volgens de noodverordening nog steeds geen evenementen mogen plaatsvinden. "Versterkt geluid mag wel."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl