Alkmaar Centraal


De oudste geluidsopname van Alkmaar en misschien wel van heel Nederland is voor het eerst online te beluisteren. Het Regionaal Archief in Alkmaar trof bij het inventariseren van de geluidscollectie een kopie van de oude opname. De Alkmaarse chemicus en directeur van de HBS Jan Daniël Boeke maakte de geluidsopname op 9 maart 1898 met een fonograaf, een voorloper van de platenspeler. Hij is zelf te horen terwijl hij een reeks klinkers uitspreekt en afsluit met "Hiep hiep hiep hoera!"

Bij zijn onderzoeken nam Boeke allerlei klanken op, sprak stukken tekst in en liet soms zijn vrouw en kinderen voor de trechter van de fonograaf praten en zingen. Mark Alphenaar van het Regionaal Archief: "Het is best bijzonder om een Alkmaarder te horen spreken die 122 jaar geleden leefde. Het is ook erg leuk dat je hem soms wat persoonlijkere dingen hoort zeggen. Dat is net zoiets als lachende mensen op hele oude foto's, dat zie je niet vaak."

Veel van Boeke's opnamen zijn verloren gegaan en de bewaarde opnamen zijn niet makkelijk te verstaan, maar dankzij transcripties die hij maakte is toch bekend wat er werd gezegd. Het Regionaal Archief bezit een uit de jaren '70 daterende kopie op magneetband. De opname is te beluisteren via archiefalkmaar.nl/boeke.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl