Alkmaar Centraal


Ieder jaar, op 4 mei herdenken we. Dit jaar deden we dat, door het coronavirus, op bijzondere wijze. In Alkmaar herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers op zes plekken in de gemeente: Natuurlijk bij het monument op de Harddraverslaan, waar 5 mensen door de bezetter werden gefusilleerd als vergelding voor een door het verzet gepleegde aanslag.

Maar ook op de vlakbij gelegen Algemene en Katholieke begraafplaatsen waar zeven Nederlanders en drie Britten een oorlogsgraf hebben gekregen. Ook in de buitengebieden van Alkmaar wordt herdacht. In Stompetoren werd bij de Ark en op de algemene begraafplaats stilgestaan bij de 'Slag om Rustenburg', een verraden wapen dropping als gevolg waarvan alle leden van de knokploeg omkwamen. Ook zijn daar bloemen gelegd bij de oorlogsgraven van de bemanning van een neergehaalde Britse Lancaster bommenwerper.

En natuurlijk werd ook in De Rijp herdacht, waar op 6 februari 1945 twee bemanningsleden van een neergeschoten Amerikaanse B-24 Liberator bommenwerper door verzetsstrijders Lau Beumer en Willem Woestenburg met een bootje naar een schuilplaats in de Eilandspolder werden gebracht. Het viertal wordt betrapt. De twee vliegeniers worden weggebracht en Lau en Willem komen om in een gevecht met de Duitse soldaten. Deze uitzending is een verslag van alle krans- en bloemleggingen, aangevuld met gedichten en muziek.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl