Alkmaar Centraal


De brandweer in regio Alkmaar beschikt nu tijdelijk over een eigen arbeidshygiënebus. De bus van kazerne Winkel is de afgelopen periode door de hele Veiligheidsregio vooral ingeschakeld wanneer de brandweer coronapatiënten van verdiepingen 'afhijst', en dat leverde dusdanig veel werkdruk op dat er tijdelijk extra 'pakkenbussen' beschikbaar in regio's Alkmaar en West-Friesland.

Medewerkers van Arbeidshygiëne worden  pas ingeschakeld als collega's al lang en breed op de locatie van de melding zijn. Postcommandant Paul Mens van de kazerne in Winkel: “Die vaste werkwijze is sinds de uitbraak van het coronavirus bij een deel van de incidenten en meldingen sterk veranderd. Zo worden we bij het afhijsen van coronapatiënten tegenwoordig onder de hoogste prioriteit mee gealarmeerd. We rukken dan met loeiende sirene en zwaailicht meteen uit.”

“Onze taak is er zo snel mogelijk te zijn", vervolgt Mens. "De brandweer gebruikt ademlucht om mondkapjes te besparen, maar zo’n set gaat een half uur mee. Het is zaak te zorgen dat collega’s hun uitrusting kunnen ontsmetten vóór de ademlucht op is, dan is geen nieuwe set nodig en hoeft ook geen tweede set te worden gereinigd.”

“Inmiddels lijkt de piek voorbij, maar alleen al in de Noordkop hadden we de eerste periode al gauw vijf, zes inzetten per week. Dan is het prettig dat we niet de gehele regio hoeven te bestrijken", aldus Mens. “Op deze manier is het goed te doen. Onze ploeg heeft een vaste kern van zo’n zes man die normaal gesproken tekent voor de ritten met de bus. Zij nemen die taak nu ook op zich. Maar we gaan één man sterk in plaats van twee als het even kan, zorgen dat het ontsmettingsmiddel klaar staat en laten de ploegen zelf hun pakken ontsmetten. We passen goed op onszelf.”

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl