De digitale raadsvergaderingen onlangs in Heerhugowaard en Langedijk gingen gepaard met nogal wat technische problemen. De verschillende raadsleden waren afwisselend wel of niet te zien en wel of niet te horen, en soms voorzien van de foute naam. Het was donderdagavond dan ook een oplichting dat het de Alkmaarse gemeenteraad wel goed afging om op afstand te vergaderen.

De fractievoorzitters van de partijen zijn het erover eens dat de digitale vergadering technisch een succes was, op wat kleine haperingen na. Zo had Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar wat moeilijkheden met beeld en geluid, en moest voorzitter en burgemeester Piet Bruinooge even snel van computer wisselen. Technisch een succes dus, toch denken de partijen verschillend over een eventueel vervolg.

Iris Zeijlemaker van het CDA meent dat een nieuwe digitale bijeenkomst wellicht vaker noodzakelijk zal zijn: "Zolang corona aanhoudt moeten we dit misschien nog vaker doen". Haar collegegenoot Peter van Diepen van D66 is het daarmee eens: "Het landelijk advies is 'Blijf thuis'. Moeten wij dan met 39 mensen ergens gaan zitten vergaderen? Zolang de maatregelen gelden vind ik het niet verantwoord om bij elkaar te komen".

Desalniettemin kondigde Bruinooge aan dat de volgende raadsvergadering plaats zal vinden in De Meent. Hij kan op veel steun rekenen. Willem Peters van BAS: "Een prima locatie, we kunnen makkelijk de anderhalve meter afstand aanhouden. Publiek kan er ook bij, wat mij betreft, je zet zo een tribune neer. Die digitale vergadering was echt eenmalig".

De VVD, bij monde van John van der Rhee, wil per se fysiek vergaderen, waar dan ook. "Wij hadden de vergadering van donderdag ook liever al fysiek gehad. Dan kun je debatteren, politiek bedrijven, en kunnen belanghebbenden beter inspreken. Ik ben ook voor publiek, mits de RIVM-normen kunnen worden nageleefd".

Ronald van Veen van de ChristenUnie wil ook graag in De Meent vergaderen. "Daar is de 1,5 meter mogelijk, ook voor het publiek. Dat er publiek aanwezig is is voor ons een voorwaarde".

"Digitaal vergaderen is helemaal niks voor de meekijkende burger", zegt Arie Epskamp, SPA-fractievoorzitter. "Het is niet spannend, er is geen actie, geen debat, het is een slome beweging. Dit was echt eens maar nooit weer".
Pin It
Bekeken: 1719x
https://ee.itk.ac.id/data/