Boos, teleurgesteld, verdrietig en lamgeslagen. Dat zijn de eerste reacties van Alkmaarse horecaondernemers op het kabinetsbesluit dat ze tot 20 mei geen gasten mogen ontvangen. De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vreest dat veel horeca gaat omvallen door de verlenging van de maatregelen, laat het mediapartner NH Nieuws weten.

Miriam Geerlings, regiomanager KHN: "De landelijke cijfers tonen aan dat 10 procent van de horecaondernemers het momenteel heel erg moeilijk heeft. Een kwart redt het niet tot eind mei en 30 procent houdt het niet nog twee tot drie maanden vol. Slechts 35 procent kan het hoofd op de langere termijn boven water houden. Deze cijfers kun je regionaal doortrekken."

KHN pleit voor een extra steunpakket voor ondernemers, omdat de huidige NOW-regeling de schade niet dekt. "Er moet meer financiële steun komen, dus lobbyen wij op dit moment voor iedereen - van café tot vijfsterrenrestaurant."

Karin Hiemstra, voorzitter van KHN Alkmaar en eigenaar van restaurant De Fransman, is teleurgesteld, maar ook verbaasd over de verlenging: "We hadden gehoopt op een versoepeling na Pasen. Dat we zo zoetjesaan onder restricties, bijvoorbeeld met timeslots, wel weer open mochten. Het gaat wel erg ver allemaal."

De Fransman bezorgt tijdelijk thuis en ontvangt lokaal veel steun, maar bij een aantal staat het water aan de lippen. "In de regio Alkmaar bestaat een fijne groep ondernemers die met elkaar meedenkt en elkaar wil helpen. Maar een grote groep gezonde Nederlanders wordt nu zwaar getroffen. Het is heel erg voor de zieken en de zwakkeren onder ons en die moeten we ook beschermen, maar de hele economie gaat er zo aan. "

Volgens Hiemstra is een tweede steunpakket voor de horeca daarom essentieel. "Er ontstaat steeds meer boosheid bij ondernemers. Met de huidige steun vanuit de overheid redden we het niet. Wat is 4.000 euro nu voor een grote zaak? Dat is geen hulp. Dat is een fooi". Kwijtschelding van belasting zou al flink extra helpen. "Als we belastingen gaan uitstellen, zitten we ook volgend jaar weer met problemen. We moeten gaan kijken hoe veerkrachtig we zijn."

Rob Niele, voorzitter van Ondernemend Alkmaar ziet de toekomst somber in: "Het wordt buitengewoon spannend voor ondernemers. Ik had wel iets meer van de persconferentie verwacht. Dit straalt zo'n voorzichtig herstel uit - dat houden ondernemers niet vol."

Niele hoopt dat dat de verlenging onder maatschappelijke druk wordt teruggedraaid. "Dit ligt niet aan de angst van mensen. De angst voor onwetendheid over het virus voert nu de boventoon." Ook hij verwacht dat zonder extra financiële steunmaatregelen vanuit de overheid veel ondernemers de stekker eruit moeten trekken.
Pin It
Bekeken: 1488x
https://ee.itk.ac.id/data/