Alkmaar Centraal


De Alkmaarse filterproducent AFPRO gaat nog deze maand miljoenen mondneusmaskers maken en leveren. Het bedrijf heeft daar twee productielijnen voor ingericht. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw langs verschillende bedrijven, en wordt bevestigd door de betrokken ministeries.

AFPRO kwam eerder dit jaar al in het nieuws omdat het de filters voor een nieuw ziekenhuis in Wuhan, het oorspronkelijke epicentrum van de coronauitbraak in China, mocht leveren. Dat was geen toeval, want het bedrijf heeft drie fabrieken in het Aziatische land. Het Alkmaarse bedrijf vindt het vanzelfsprekend om en steentje bij te dragen aan het tackelen van het coronavirus. "Overal hoor je dat we dit virus alleen kunnen overwinnen als we het samen doen. Dat betekent, doen wat je kan", aldus directeur Joost Verlaan.

"Voor iedereen geldt: blijf thuis en houd afstand. Voor ons betekent het ook: produceer en lever! We zijn blij dat we de overheid en de medische hulpdiensten hiermee kunnen ondersteunen." Chipmachinefabrikant ASML helpt AFPRO door in een vrachtvliegtuig vanuit China ruimte vrij te maken voor een mondkapjesmachine. Die komt naar verwachting volgende week in Nederland aan.

Het Alkmaarse bedrijf mikt aanvankelijk op de productie van een miljoen mondkapjes per week, maar kan de productie indien gewenst verder opschroeven. De mondkapjes worden in opdracht van de overheid getest door het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en zijn aanvankelijk alleen beschikbaar voor medisch personeel. De overheid bepaalt hoe de mondkapjes worden gedistribueerd. (foto: Streetview)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl