Alkmaar Centraal


In Alkmaar en zeker nog vijf Noord-Hollandse gemeenten schalt vrijdag de oproep tot het islamitische middaggebed. Bij elkaar doen zo'n veertig moskeeën aan de actie mee. "We doen dit om onze samenleving een hart onder de riem te steken en wij vragen onze Schepper om ons bij te staan, en ons standvastig te laten zijn in deze lastige periode", laat de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland weten.

Met de lastige periode doelt de raad op de coronacrisis. "Wij willen iedereen nogmaals hartelijk bedanken en in het bijzonder de medewerkers in de gezondheidszorg, jullie zijn onmisbaar". Navraag bij een aantal Alkmaarse moskeeën biedt nog weinig duidelijkheid over welke meedoen. Moskee Bilal aan de Montalbaen in ieder geval wel. Hier wordt ook het gebed van de imam omgeroepen waarin hij bidt voor ouderen en zieken.

De oproep tot de 'azan' duurt van 14:00 tot 14:05 uur. De 'muezzin' roept via luidsprekers om dat Allah de grootste is en dat Mohammed zijn profeet is. Normaal gesproken zegt hij vervolgens dat de gelovigen zich naar de moskee moeten haasten, maar nu roept hij ze op om thuis te bidden in verband met het coronavirus.

Vanwege de maatregelen zijn heel veel moskeeën in Nederland gesloten. De Sunni-Razvi Moskee in De Hoef is daarop een uitzondering. Het maximum aantal is 30 personen en er zijn mensen die de strikte voorschriften voor hygiëne handhaven. Er wordt echter maar mondjesmaat gebruik gemaakt van de mogelijkheid. (foto: Pexels / Abdulmeilk Majed)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl