Burgers die helpen bij reanimaties moeten alleen de AED gebruiken, en geen mond-op-mond beademing meer toepassen. Daarvoor waarschuwt HartslagNu, het netwerk dat burgers oproept als iemand in de buurt een hartstilstand heeft. De kans op besmetting met het Corona-virus is bij mond-op-mond beademing volgens het netwerk namelijk 100 procent.

Ook raden ze burgerhulpverleners aan niet meer te luisteren of voelen of iemand nog ademhaling heeft. Daarvoor moet het hoofd heel dicht bij de mond van het slachtoffer komen. Goed kijken naar de borstkas is het enige dat dan nog overblijft. Dit zou kunnen betekenen dat het slachtoffer komt te overlijden. "Binnen de gemeente Alkmaar zal dit niet gauw gebeuren, omdat onze hulpdiensten er heel snel bij kunnen zijn. Over de aangrenzende gemeentes kan ik geen uitspraak doen.", zo laat Karen Bakker van de Stichting Eerste Hulp Alkmaar (SEHA) weten.

HartslagNu stelt de gezondheid van burgerhulpverleners boven die van de slachtoffers. Ingrid Ehlebracht, secretaris en oprichter van Stichting Polderhart, met burgerhulpverleners in Graft De Rijp en Schermer: "Het klinkt misschien bikkelhard, maar daar ik ben het er wel grondig mee eens. De enige uitzondering die ik zou maken is als m'n eigen man naast me in elkaar stort."

Polderhart heeft onlangs de vijfhonderdste burgerhulpverlener mogen verwelkomen. "We kunnen dan ook overal snel bij zijn. Maar de professionele hulp heeft in dit gebied een aanrijtijd van twaalf minuten." Een eventueel overlijden is mogelijk, maar Ehlebracht acht de kans gering. "Als er al gereanimeerd moet worden is in dit gebied altijd wel een naaste in de buurt. En bovendien is een geslaagde reanimatie van zoveel factoren afhankelijk. De oorzaak van een overlijden kan ook helemaal los staan van de reanimatie, sommige mensen zijn gewoon niet meer te redden."

Op kinderen kan, opvallend genoeg, wel mond-op-mond beademing blijven worden toegepast, bij hen is de kans op corona-besmetting volgens HartslagNu gering. Maar bij elke oproep moet de burgerhulpverlener de risico's zelf afwegen. "Als het slachtoffer in een huis ligt, in een kleine ruimte, met veel mensen die zich ermee bemoeien: dat kan het in deze bizarre tijd weer niet" volgens Karen Bakker.

Mensen van boven de vijftig worden niet meer opgeroepen door HartslagNu, omdat het coronavirus bij hen gevaarlijker kan zijn. Bakker: "Ik behoor zelf ook tot de risicogroep, ik heb last van astma. Daarom heb ik mezelf ook afgemeld".  Het aantal mensen dat kan helpen wordt door de nieuwe maatregelen een stuk kleiner. Daarom vergroot HartslagNu het gebied waarin mensen kunnen worden opgeroepen tot zo'n twee kilometer.
Bekeken: 4027x