Alkmaar Centraal


Op 21 april, haar geboortedatum, zou het beeld van 'tante Truus' onthuld worden op de Gewelfde Stenenbrug in Alkmaar. Maar door alle coronazorgen is dit voor onbepaalde tijd uitgesteld, zo laten de gemeente Alkmaar en de Historische Vereniging Alkmaar weten.

Het standbeeld is ter ere van Truus Wijsmuller, die vlak voor de Tweede Wereldoorlog 10.000 Joodse kinderen redde door kindertransporten te organiseren. Het bronzen beeld van 'Tante Truus', zoals ze door de kinderen genoemd werd, is wel klaar en staat sinds dinsdagmiddag 'ergens' in Alkmaar opgeslagen.

Toen na de Kristallnacht in 1938 het leven niet langer veilig was voor Joden in het door nazi's beheerste Europa, besloot Wijsmuller tot de kindertransporten. Ze onderhandelde daarover hoogstpersoonlijk met SS'er Eichmann. Volwassenen kreeg ze niet mee, kinderen wel. Dat werden er uiteindelijk 10.000 die ze via Nederland naar Engeland wist te krijgen.

Omdat er nog geen standbeeld voor Truus' daden bestond, besloot kunstenares Annet Terberg samen met collega Lea Wijnhoven een meer dan levensgroot beeld voor Wijsmuller te maken. Alkmaar wilde het graag binnen haar gemeentegrenzen hebben.

Maar de onthulling van het beeld loopt nu dus vertraging op door het coronavirus. Het projectteam van 'Tante Truus is hier' gaat ondertussen verder met het voorbereiden van het pop-up museum over Wijsmuller aan de Laat en de bijbehorende speciale krant over haar: De Vrije Alkmaarder. (foto: Facebook/Tante Truus is hier)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl