Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Vrijdagochtend plantten schoolkinderen van alle groepen van basisschool Het Kompas honderden bomen op een plek waar eerst asfalt lag. Het Tiny Forest heeft de vorm van een cirkel en er loopt een pad doorheen. Ook is er een plek waar boomstammen liggen. Daar kunnen de kinderen op zitten als ze buiten les krijgen.

Schoolleider Margot Mulder is enthousiast over het project. "We hebben een wedstrijd uitgeschreven om de naam te verzinnen van dit Tiny Forest. Groep 5 heeft uiteindelijk gewonnen met de naam 'Kompassiebos'. Margot vindt het  belangrijk en fijn dat ook de buurt meedoet: "De omwonenden zijn heel actief. Ze helpen met allerlei klusjes en hebben nu ook een mooie plek om samen te komen."

Wethouder Marcel van Zon mocht samen met een aantal kinderen de naam van het Kompassiebos onthullen. "Van asfalt naar groen, dat is natuurlijk prachtig. En het educatieve karakter voor de leerlingen niet te vergeten", vertelt hij Alkmaar Centraal. Het Tiny Forrest bij Het Kompas is de eerste van drie in Alkmaar: "We weten nog niet waar de andere twee komen, er kunnen nog ideeën ingediend worden. Wat mij betreft komen ze ook in de buurt van een school, vanwege de educatie, en het liefst net als hier van asfalt of beton naar een bosje met boompjes."

Het concept van het Tiny Forest komt uit de koker van het IVN. "Hiermee leveren we een bijdrage aan de biodiversiteit en schone lucht. We planten de boompjes expres dicht bij elkaar, zodat ze elkaar stimuleren om te groeien. Het gaat om berken, eiken, essen, rozen, en veldesdoorns, allemaal inheemse bomen en struiken. Uiteindelijk zullen de bomen elkaar gaan verdringen, maar dat is zoals het in de natuur nu eenmaal gaat", vertelt Louwra Postma, projectleider bij IVN. Ze hoopt dat de andere twee locaties snel bekend worden. "Voor november dit jaar graag, dat is de maand om te planten."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl