Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


De laatste serie is geplaatst en de missie is voltooid. Donderdagmiddag werden op de laatste vier adressen de laatste dertien 'struikelstenen' geplaatst. Herdenkingsstenen die ons herinneren aan een vreselijk stuk geschiedenis. "Als je blijft staan en je gaat ze lezen komt het gelijk bij je binnen. Ik denk niet dat er iemand is die niet begrijpt waar dit over gaat" vertelt Anneke van Wordragen-Smits van de Stichting Herdenkingsstenen Joods Alkmaar aan Alkmaar Centraal.

De herdenkingsstenen zijn geplaatst bij woonhuizen van Joodse Alkmaarders die tijdens de oorlog werden weggevoerd en vermoord. Daarmee zijn de namen van alle 133 slachtoffers van de Joodse Alkmaarse gemeenschap teruggebracht zijn naar Alkmaar. "Deze stenen zijn geen vervanging van een grafsteen, maar ze geven de nabestaanden wel 'closure', een afsluiting", zo houdt Andy Deutsch het voor een dergelijke gebeurtenis in grote getale aanwezige publiek voor.

Dagelijks bij het verlaten van je huis en het weer thuis komen geconfronteerd worden met iets dergelijks is niet niks. Toch twijfelde ook de in het laatste huis wondende Marie-José Tinebra geen seconde: "Natuurlijk niet, want het is een stuk geschiedenis dat naar mijn idee nooit vergeten mag worden. Maar toen ik zag dat het er zes waren was ik daar toch wel van onder de indruk. Het is bijna niet voor te stellen."

Toch is de stichting nog niet klaar, in samenwerking met het Regionaal Archief gaat gewerkt worden aan een herdenkingsboek over alle slachtoffers die herdacht zijn met een steen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl