Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Sinds woensdagmiddag zijn ze te zien: een maquette van Westerlicht een fraaie serie foto's over 275 jaar ouderenzorg in Alkmaar. De expositie is een initiatief van Erfgoedstichting Adapt, die zich eigenlijk vooral inzet voor de herbestemming van cultureel erfgoed. Gebouwen dus. Toch past dit daar prima in, laat André Bakker van Adapt aan Alkmaar Centraal weten: "De mensen die de de afgelopen 275 jaar verzorgd zijn en hebben raken wel in de vergetelheid, maar de gebouwen zijn eigenlijk de sporen van de zorg die er de afgelopen 275 jaar is geweest."

De plaats waar de expositie wordt getoond is dan ook zorgvuldig gekozen: Zorgcirkel Westerhout, dat veel Alkmaarders vooral zullen kennen als het voormalige Sint-Elisabethziekenhuis. Destijds één van de modernste ziekenhuizen van Nederland. Zo zijn er meer panden in Alkmaar die een belangrijk deel van hun bestaan in het teken van de verzorging hebben doorgebracht, Het Hof van Sonoy dat het eerste echte 'bejaardenhuis' in Alkmaar was en natuurlijk Huize Westerlicht dat in 1932 als voorbeeld gold van bejaardenzorg, voorzien van allerlei 'moderniteiten' zoals een eigen bibliotheek, een restaurant en professionele medische zorg.

De foto's die te zien zijn, zijn gemaakt door fotoclub Alkmaar zegt Bakker. "Zij zijn met een grote groep mensen de stad ingegaan en we hebben de club gevraagd de sporen te vinden van Ouderenzorg in Alkmaar, omdat we dat verhaal hier wilden laten zien." De expositie is nog te zien tot 1 april.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl